Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: "Κομβικά" τα 10 δισ. για τις τράπεζες

Προσδοκίες ότι η κεφαλαιακή στήριξη που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου θα είναι κάτω από €10 δις εκφράζουν οι κυπριακές αρχές.

Κύπρος: Κομβικά τα 10 δισ. για τις τράπεζες
Προσδοκίες ότι η κεφαλαιακή στήριξη που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου θα είναι κάτω από €10 δις εκφράζουν οι κυπριακές αρχές, μεταδίδει το stockwatch.

Αυτό θα καθιστούσε βιώσιμο το κυπριακό χρέος και θα άνοιγε το δρόμο για άμεση υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση.

Οι κυπριακές αρχές ελπίζουν ότι η τρόικα κάνει δεύτερες σκέψεις για το ύψος των αναγκών που υπολόγισε τον Ιούλιο, μετά την αξιολόγηση πληροφοριών για τους διαγνωστικούς ελέγχους της Pimco και δεδομένων που συλλέγει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

Τον Ιούλιο οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν υπολογίζει τις ανάγκες κοντά στα €10 δις ενώ τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις είχαν ανεβάσει κοντά στα €12 δις, δημιουργώντας αμέσως ζήτημα βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους.

Η bottom-up προσέγγιση της Pimco φαίνεται όμως να μετριάζει τις εκτιμήσεις της τρόικας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μηδενισμός των πλήρως εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν υπερβολικός.

Οι αρχικοί έλεγχοι της Pimco αναδεικνύουν αρκετές περιπτώσεις που καταβάλλονται δόσεις για δάνεια που έχουν ήδη κατηγοριοποιθεί ως μη εξυπηρετούμενα (π.χ. στον πέμπτο μήνα μετά την αναστολή πληρωμής δόσεων).

Παράλληλα, οι επαφές της τρόικας το τελευταίο δεκαήμερο μετριάζουν τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Τα στελέχη της τρόικας φέρονται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την προοπτική που υπάρχει από την κινεζική αγορά.

Οι κυπριακές αρχές ελπίζουν ότι η Κύπρος θα αποτελέσει όμοια περίπτωση με αυτή της Ισπανίας, όπου οι top-down εκτιμήσεις των €100 δις απείχαν σημαντικά από τις τελικές bottom-up εκτιμήσεις των €60 δις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch στη σύσκεψη που έγινε στην Κεντρική Τράπεζα με τη διαπραγματευτική ομάδα αναφέρθηκε αρμοδίως ότι το ύψος των αναγκών που θα ανακοινώσει το Δεκέμβριο η Pimco θα κυμανθεί μεταξύ €9-9,5 δις.

Το ποσό περιλαμβάνει ήδη το €1,8 δις που έλαβε η Λαϊκή στο τέλος Ιουνίου και το €1,3-1,4 δις των αξιογράφων που θα μετατραπούν σε μετοχές.

Η στήριξη που θα επιβαρύνει επιπλέον το δημόσιο χρέος, δηλαδή, θα περιοριστεί στα €6,9-€7,4 δις, που αντιστοιχούν με 41-44% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος έφθασε το 83,3% του ΑΕΠ στο τέλος Ιουνίου, μετά τη στήριξη της Λαϊκής.

Οι αρχές ελπίζουν πως αν η στήριξη περιοριστεί στα €9 δις το χρέος θα αυξηθεί στα επίπεδα του 125% του ΑΕΠ, που είναι σχετικά κοντά στα επίπεδα που το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμο και μπορεί να δανειοδοτήσει.

Σε περίπτωση που η εκτίμηση της Pimco για το χρέος υπερβεί τα €9 δις, τότε η διαπραγμάτευση με την τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει επιπλοκές, καθώς θα χρειαστεί να περιληφθούν στο μνημόνιο συγκεκριμένες ρήτρες και χρονοδιαγράμματα για ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v