Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χείλος του πολέμου η Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ συσσωρεύει στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Γάζα. Πράσινο φως για ανάκληση 30.000 εφέδρων. Για πρώτη φορά μετά το 1991 ήχησαν οι σειρήνες και στο Τελ Αβίβ. Τρίωρη παύση πυρός για την επίσκεψη Καντίλ.

Στο χείλος του πολέμου η Μέση Ανατολή
Το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει κάθε επιθετική δράση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Εσάμ Καντίλ αναμένεται να κρατήσει τρεις ώρες και η παύση των επιχειρήσεων, όπως τονίζει το Ισραήλ, θα γίνει "υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πυρά από τη Γάζα σε αυτό διάστημα".

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι εντάσεις. Αντιθέτως, πληθαίνουν οι ενδείξεις για πιθανή χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, καθώς ενισχύεται η παρουσία τους γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ κλιμακώνονται και οι αεροπορικές επιδρομές. Το πρωί της Παρασκευής, η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς. "Έγιναν 130 επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ισλάμ Σαχουάν, ο οποίος έκανε λόγο για δεκάδες πλήγματα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως επιβεβαιώθηκε και από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με το Associated Press, στρατεύματα, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού σπεύδουν στην περιοχή γύρω από τη Γάζα. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός έχει πάρει το πράσινο φως για την ανάκληση έως και 30.000 εφέδρων, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, προειδοποίησε με ισχυρότερη αντίδραση στις παλαιστινιακές ρουκέτες.

Στους 19 μέχρι στιγμής οι νεκροί Παλαιστίνιοι, άμαχοι και μαχητές της Χαμάς, τρεις οι Ισραηλινοί που έχασαν τη ζωή τους από παλαιστινιακά πυρά. Για πρώτη φορά ρουκέτες της Χαμάς έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν για πρώτη φορά μετά το 1991 οι αντιαεροπορικές σειρήνες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απορρίπτει "οποιαδήποτε συζήτηση για μια ανακωχή με το Ισραήλ" σε αυτό το στάδιο, την ώρα που συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στο παλαιστινιακό έδαφος. "Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να μας καταπατούν οι δυνάμεις της κατοχής. Θεωρούμε ότι η συζήτηση για ανακωχή αυτήν τη στιγμή θα είχε ως αποτέλεσμα να προσφέρουμε ένα επιπλέον πρόσχημα για τη συνέχιση της κλιμάκωσης (της επίθεσης) κατά της Γάζας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιστρέφει εσπευσμένα στη Ραμάλα, διακόπτοντας την περιοδεία που πραγματοποιούσε στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία της Χαμάς". Εκφράζοντας τη λύπη του για τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την πρόσφατη έκρηξη τη βίας. "Αυτή η βία δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους", δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One που μετέφερε τον Μπ. Ομπάμα στη Νέα Υόρκη.

H Ρωσία κρίνει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι μια αντίδραση δυσανάλογη στις επίσης απαράδεκτες επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς. Η Χαμάς "είναι ο κύριος υπεύθυνος της κρίσης" στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. "Καταδικάζω απερίφραστα τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του νότιου Ισραήλ, που εξαπολύει η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση για τους Ισραηλινούς πολίτες, που έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς τον φόβο επίθεσης από τη Γάζα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v