Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s:Διατηρείται η αξιολόγηση Ba1 για Ιρλανδία

Επιδείνωση στη χρηματοοικονομική ισχύ της ιρλανδικής κυβέρνησης  βλέπει η Moody’s. Εκτιμά ότι το χρέος θα πέσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013-2014, αλλά η χώρα ίσως χρειαστεί νέα "επίσημη" χρηματοδότηση.

Moody΄s:Διατηρείται η αξιολόγηση Ba1 για Ιρλανδία
Σημαντική επιδείνωση στη χρηματοοικονομική ισχύ της ιρλανδικής κυβέρνησης, μετά την αποκρυστάλλωση των πιθανών υποχρεώσεων του τραπεζικού κλάδου και της σοβαρής οικονομικής συρρίκνωσης, βλέπει η Moody’s, η οποία διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση Ba1 της Ιρλανδίας.

Όπως επισημαίνει, με βάση το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και των θολών οικονομικών προοπτικών της, η Moody’s αναμένει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να κορυφωθεί γύρω στο 120% το 2013-2014.

Οι προοπτικές για μέτρια οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας οφείλονται στη συνεχιζόμενη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και στην περιορισμένη διαθεσιμότητα πίστωσης στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η χώρα διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση -στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης- για να καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το τέλος του 2013. Επιπλέον, έχει κάνει προκαταρκτικά βήματα σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στις αγορές σε διατηρήσιμη βάση (η Ιρλανδία είχε αποκλειστεί από τις αγορές από τον Οκτώβριο του 2010).

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως στο τέλος του 2013, όταν και λήγει το πρόγραμμα στήριξης, θα υπάρξει ανάγκη για επίσημη χρηματοδότηση, πιθανότατα υπό τη μορφή ενός προληπτικού προγράμματος.

Η Moody’s διατηρεί το αρνητικό outlook, σημειώνοντας πως αυτό αντανακλά τους κινδύνους εφαρμογής του σχεδίου μείωσης του ελλείμματος της Ιρλανδίας, ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας της οικονομίας της. Επιπλέον, η ευρύτερη κρίση χρέους στην ευρωζώνη περιπλέκει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v