Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: 1η πετρελαιοπαραγωγός χώρα οι ΗΠΑ το 2017

Η ΙΕΑ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και θα γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη μέχρι το 2017. Πλήρης ενεργειακή αυτονομία για τις ΗΠΑ από το 2030.

ΙΕΑ: 1η πετρελαιοπαραγωγός χώρα οι ΗΠΑ το 2017
Οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και να γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη μέχρι το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την Ενέργεια (ΙΕΑ). Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες στην αγορά ενέργειας, και όχι μόνο.

Η έκθεση της ΙΕΑ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βιώνουν πραγματικό ενεργειακό boom με έντονη κινητοποίηση που φέρνει στην αγορά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν «δύσκολα». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό το ενεργειακό boom βρίσκεται ακόμη στην πρώτη βρεφική ηλικία. «Από το 2030, οι ΗΠΑ που τώρα εισάγουν το20% των συνολικών τους ενεργειακών αναγκών, θα γίνουν αυτάρκεις σε καθαρούς όρους, γεγονός που αποτελεί δραματική ανατροπή της τάσης που αποτυπώνεται και σε πολλές άλλες χώρες που εισάγουν ενέργεια», αναφέρει η ετήσια έκθεση της ΙΕΑ.

«Εάν υλοποιηθεί η πρόβλεψη της ΙΕΑ, τότε θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση αναφορικά με την ενέργεια», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των F.T. και συμπληρώνει: «Ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται εάν οι ενεργειακά αυτόνομες ΗΠΑ θα συνεχίσουν σε δύο δεκαετίες να φυλάσσουν τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες γραμμές και εάν υποχωρήσουν από αυτήν τη στρατηγική, και εάν θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο η Κίνα, η οποία θα συνεχίσει να εξαρτάται ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v