Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Καμπανάκι σε ΗΠΑ για "fiscal cliff"

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το "δημοσιονομικό κενό" (fiscal cliff) στις ΗΠΑ, αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί .

ΔΝΤ: Καμπανάκι σε ΗΠΑ για fiscal cliff
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το "δημοσιονομικό κενό" (fiscal cliff) στις ΗΠΑ, αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση που προετοίμασε για τη διάσκεψη της G20 και στην οποία απευθύνει έκκληση στην Ισπανία να ζητήσει διάσωση.

"Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρέπει να δράσουν έγκαιρα για να αποφύγουν το δημοσιονομικό κενό και να αυξήσουν το ανώτατο όριο για το χρέος" σημειώνεται στην έκθεση που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της G20 στις 4-5 Νοεμβρίου.

"Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που θα βασίζεται σε πρόχειρες λύσεις και αναβολές μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια" τονίζει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση, αν το Κογκρέσο δεν αποτρέψει τις αυτόματες περικοπές δαπανών και τις φορολογικές αυξήσεις για το 2013.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τέλος, σε μια σαφή αναφορά στην Ισπανία, προσθέτει ότι όσες χώρες αντιμετωπίζουν πιέσεις στη χρηματοδότηση από τις αγορές πρέπει να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v