Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα αλλάζει ηγεσία

Ο πρόεδρος Hu Jintao παραδίδει τη σκυτάλη. Στο κύκνειο άσμα του, ζήτησε την πάταξη της διαφθοράς και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Κίνα. Ο αντιπρόεδρος Xi Jinping αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Η Κίνα αλλάζει ηγεσία
Στη μάχη κατά της διαφθοράς και στην ανάγκη να παραμείνει το Κόμμα στην εξουσία επικεντρώθηκε το κύκνειο άσμα του Κινέζου προέδρου Hu Jintao. Μιλώντας ενώπιον 2.000 στελεχών του κόμματος στο Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, ο πρόεδρος Ηu, που οδήγησε την Κίνα σε μία δεκαετία ταχύτατης ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ήταν σαρωτικός.

«Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το παλιό μονοπάτι, που είναι στενό και δύσκολο, ούτε να πάρουμε τον δρόμο του κακού, που αλλάζει σημαίες και πανό», δήλωσε και κατέληξε: «Θα περπατάμε σημειωτόν μέχρι να πεθάνουμε».

To 18o συνέδριο θα καθορίσει την ηγεσία του κόμματος για την επόμενη δεκαετία. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον προαλειφόμενο για την ηγεσία αντιπρόεδρο Xi Jinping. Μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, όπου λήγει το συνέδριο, θα εκλεγεί η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Μόνο ο Xi και ο αναπληρωτής του ο Li Keqiang έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους στην επιτροπή. Επίσης θα εκλεγούν περίπου 25 μέλη του Politburo.

Στην 90λεπτη ομιλία του, με την οποία άνοιξε την Πέμπτη το συνέδριο, ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλες τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η κινεζική ηγεσία και κυρίως στην άνιση ανάπτυξη εντός της κινεζικής επικράτειας, η οποία κινείται παράλληλα με το μεγάλο κοινωνικό χάσμα. Η Κίνα πρέπει να διπλασιάζει το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2020 και να συνεχίσει τις σταδιακές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Hu Jintao.

«Πρέπει να στοχεύουμε πιο ψηλά, να εργαζόμαστε σκληρότερα και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω επιστημονικών μεθόδων, να προωθούμε την κοινωνική αρμονία και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος και συμπλήρωσε:
«Η αλλαγή της πολιτικής δομής αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι των συνολικών αλλαγών στην Κίνα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση στην πολιτική δομή του κράτους για να έχουμε λαϊκή δημοκρατία». Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Hu Jintao επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς, στον απόηχο και της γνωστής υπόθεση Βο Xilai.

«Κανείς δεν είναι ανώτερος του νόμου», είπε, καλώντας ειδικά τα μέλη του κόμματος να είναι υποδείγματα ηθικής και χρηστής άσκησης της εξουσίας.

Μάλιστα, σε ένα από τα ελάχιστα σημεία της ομιλίας όπου κατέφυγε σε υψηλούς τόνους, τόνισε ότι «εάν δεν διαχειριστούμε σωστά αυτό το ζήτημα, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για το κόμμα και να προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευσή του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v