Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η νίκη Ομπάμα και η επόμενη μέρα

Δεύτερη θητεία για Ομπάμα, που επικράτησε έναντι του Μ. Ρόμνεϊ. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, δήλωσε. Τι είπε για δημοσιονομικό "γκρεμό". Ποιοι Ελληνοαμερικανοί επανεκλέγονται. Οι αντιδράσεις.

ΗΠΑ: Η νίκη Ομπάμα και η επόμενη μέρα
Δεύτερη θητεία στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε ο Μπαράκ Ομπάμα, με ξεκάθαρη νίκη έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του για να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, ενώ μιλώντας στους υποστηρικτές του συνεχάρη τον υποψήφιο των δημοκρατικών για τη νίκη του.

«Αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων προκλήσεων για το έθνος μας», δήλωσε ο Ρόμνεϊ. «Προσεύχομαι ότι ο πρόεδρος θα οδηγήσει με επιτυχία το έθνος μας», συμπλήρωσε. Ο ίδιος προειδοποίησε κατά των κομματικών διαξιφισμών και απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς και των δύο πλευρών «να βάλουν τους πολίτες πάνω από την πολιτική».

Ο Ομπάμα κέρδισε στις πολιτείες-κλειδιά, Οχάιο, Βιρτζίνια, Νεβάντα, Αϊόβα και Κολοράντο, οι οποίες του εξασφάλισαν περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνταν για τη νίκη του. Συγκεκριμένα, κέρδισε 303 εκλέκτορες έναντι των 206 του Ρόμνεϊ.

«Αυτό έγινε χάρη σε εσάς. Σας ευχαριστώ», ήταν το μήνυμα του Ομπάμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα καλύτερα δεν έχουν έλθει ακόμα», τόνισε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο Σικάγο, προσθέτοντας ότι απαιτείται συμβιβασμός για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα.




Στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές του στο Σικάγο, ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε να εργαστεί με τους ηγέτες των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων για να μειωθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ, να διορθωθεί ο φορολογικός κώδικας, για να υπάρξει μεταρρύθμιση στον τομέα της μετανάστευσης και για να μειωθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένο πετρέλαιο.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα μιλήσει στον Ρόμνεϊ για το «πού μπορούμε να συνεργαστούμε για να προχωρήσει αυτή η χώρα».

«Είτε κέρδισαν την ψήφο σας είτε όχι, σας έχω ακούσει, έχω μάθει από εσάς. Και με έχετε κάνει καλύτερο πρόεδρο», σημείωσε.

Οι δημοκρατικοί συνεχίζουν να ελέγχουν τη Γερουσία και οι ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, οι δημοκρατικοί εξασφάλισαν 51 θέσεις στη Γερουσία έναντι 44 των ρεπουμπλικάνων, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι δημοκρατικοί εξασφαλίζουν 170 θέσεις έναντι 223 των ρεπουμπλικάνων.

Ποιοι Ελληνοαμερικανοί επανεκλέγονται

Αρκετοί είναι οι Ελληνοαμερικανοί που επανεκλέγονται στο Κογκρέσο μετά από αυτήν τη σκληρή αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Ο Τζον Σαρμπάνης (δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και ο Γκας Μπιλιράκης (ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα και συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου) επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Πολ Τσόνγκα). Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στη Βουλή).

Ικανοποίηση στην Ευρώπη

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα», έγραψε στα ολλανδικά ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του γιατί είναι λιγότερο απορροφημένος από τα εθνικά θέματα. «Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι Αμερικανοι πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε ανάγκη, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά», τόνισε ο Γιούνκερ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο συνεχάρη τον Ομπάμα για τη νίκη του, την οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ, όλου του κόσμου, αλλά και για το δικό μας». «Οι Αμερικανοί ψήφισαν για μια Αμερική περισσότερο δίκαιη και ανεκτική», πρόσθεσε.

Ο Ντι Ρούπο χαιρέτισε «τις προοδευτικές ιδέες και τις επιλογές της διεθνούς πολιτικής του Ομπάμα, που προωθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό». «Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο μου Μπαράκ Ομπάμα. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», έγραψε στο Twitter του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Η Ρωσία χαιρετίζει την νίκη του Ομπάμα, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως ελπίζει σε θετική εξέλιξη των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Σχολιάζοντας την επανεκλογή του Ομπάμα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε από την πλευρά του πως αυτό «θα ανοίξει την πόρτα για πιο λογική πολιτική». «Είμαι πανευτυχής που κέρδισε ο πρόεδρος Ομπάμα. Το αμερικανικό σώμα των εκλεκτόρων απέρριψε τις εξτρεμιστικές θέσεις» ανέφερε.

Fitch: Καμία περίοδος χάριτος για τον Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στην αντιμετώπιση της απειλής «δημοσιονομικού γκρεμού» αναφέρει η Fitch Ratings τονίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μηδενική περίοδο χάριτος.

Ο οίκος επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δεδομένου ότι την 1η Ιανουαρίου του 2013 τίθεται σε ισχύ αυτομάτως πακέτο μέτρων 600 δισ. δολ. με μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της φορολογίας. Αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί το όριο του χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να «αποτραπεί ο κίνδυνος δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης».

Η αντίδραση των αγορών

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό αντέδρασαν οι αγορές στην επανεκλογή του Ομπάμα. Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,3% συγκριτικά με το καλάθι των νομισμάτων, από τα υψηλά δύο μηνών που είχε αγγίξει τη Δευτέρα. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος υποχώρησε στα 80,05 γεν και έναντι του ευρώ στο 1,2876.

Τα 10ετή κρατικά treasuries αντέδρασαν θετικά, με την απόδοση να υποχωρεί κατά 7 μ.β. στο 1,677%. Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές, όπου ο δείκτης Nikkei καταγράφει οριακή πτώση (0,03%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v