Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό τριετίας για τον ΡΜΙ στην ευρωζώνη

Ο χειρότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2009 ήταν ο φετινός Οκτώβριος για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης. Στο 45,7 ο συνολικός ΡΜΙ και πρόβλεψη για ύφεση 0,5% το δ' τρίμηνο. Σενάρια για ύφεση ακόμη και στη Γερμανία

Χαμηλό τριετίας για τον ΡΜΙ στην ευρωζώνη
Ο χειρότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2009 ήταν ο φετινός Οκτώβριος για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit, τα οποία ενισχύουν το σενάριο πιο βαθιάς ύφεσης κατά το τέταρτο τρίμηνο για την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 45,7 από 46,1 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν στο 45,8.

Ειδικότερα για τον κλάδο των υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 46 (από 46,1 τον προηγούμενο μήνα) που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.

Σύμφωνα με τη Markit, τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο της τάξεως του 0,5% για την ευρωζώνη. Η αποδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα άλλωστε, είναι εμφανής τόσο στην περιφέρεια όσο και στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Ύφεση και στη Γερμανία;

Συρρίκνωση δραστηριοτήτων καταγράφηκε για έκτο συνεχή μήνα στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι η κρίση χρέους πλήττει πλέον και τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σε τέτοιο σημείο ώστε αρκετοί να προβλέπουν πλέον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 47,7 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αρχική ένδειξη του Οκτωβρίου ήταν στο 48,1. Ειδικότερα για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 48,4, έναντι αρχικής ένδειξης στο 49,3 και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αγγίξει το 49,7.

«Στα τρέχοντα επίπεδα, ο δείκτης ΡΜΙ αυξάνει την πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο" αναφέρει ο Tim Moore της Markit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v