Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα έρευνα στις ΗΠΑ εναντίον της Barclays

Η Barclays καλείται να αντιμετωπίσει νέα έρευνα που ξεκίνησε εναντίον της από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο οι σχέσεις της με το Κατάρ.

Νέα έρευνα στις ΗΠΑ εναντίον της Barclays
Ενώ παλεύει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, η Barclays καλείται να αντιμετωπίσει νέα έρευνα που ξεκίνησε εναντίον της από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, που ίσως ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις, το πρόστιμο αφορά κατηγορία χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως προς την έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, το επίμαχο σημείο είναι η σχέση της Barclays με συγκεκριμένα τρίτα μέρη και το εάν έχουν καταπατηθεί κανόνες διαφθοράς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η SEC ερευνούν «εάν οι σχέσεις του ομίλου με τρίτα μέρη που βοήθησαν την Barclays να κερδίσει ή να ανακτήσει υποθέσεις είναι συμβατές με τη νομοθεσία περί διαφθοράς». Επί τάπητος ενδέχεται να βρίσκονται οι προμήθειες που κατέβαλε η Barclays στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ το 2008 όταν στήριξε μία αύξηση κεφαλαίου.

Παράλληλα, η Barclays ανακοινώσε αποτελέσματα τριμήνου με ζημίες προ φόρων ύψους 47 εκατ. στερλινών, ενώ πριν από 12 μήνες είχε καταγράψει κέρδη 2,42 δισ. Η βρετανική τράπεζα γύρισε στο κόκκινο κυρίως λόγω χρέωσης 700 εκατ. στερλινών ώστε να καλυφθεί το κόστος αποζημίωσης σε πελάτες στους οποίους εσφαλμένα πούλησε ασφαλιστικά προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v