Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Στη βουλή ο σκληρός προϋπολογισμός

Οι βουλευτές της Πορτογαλίας ψηφίζουν τον προϋπολογισμό για το 2013, με τη μεγαλύτερη αύξηση φορολογίας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η μεγάλη μάχη όμως, θα δοθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Πορτογαλία: Στη βουλή ο σκληρός προϋπολογισμός
Οι βουλευτές της Πορτογαλίας ψηφίζουν σήμερα Τετάρτη τον προϋπολογισμό για το 2013, όπου περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η μεγάλη μάχη όμως, δεν αναμένεται να δοθεί στις αίθουσες του κοινοβουλίου αλλά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Ο σκληρός προϋπολογισμός του 2013 είναι ταπόπειρα της κυβέρνησης του Pedro Passos Coelho να μειώσει το έλλειμμα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ. Η πρώτη απόπειρα μείωσης επιδομάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους ανατράπηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστήριου. Η δεύτερη απόπειρα, με την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, εγκαταλείφθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων και διαδηλώσεων.

Τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις της φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων και χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος είναι τόσο μεγάλη, που σε ορισμένες περιπτώσεις αντιστοιχεί σε δύο μισθούς.

«Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο νέος προϋπολογισμός θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Δικαστήριο» σχολιάζει το Reuters.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα» εξηγεί και ο Pedro Magalhaes καθηγητής πολιτικών και κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και συμπληρώνει: «θα μπορούσε να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα και να οδηγήσει σε πολιτική κρίση».

Η ένωση δικαστών της Πορτογαλίας πάντως, έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει έλεγχο της συνταγματικότητας των μέτρων. "Αν ο προϋπολογισμός εγκριθεί με την σημερινή του μορφή, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουμε τον έλεγχο από το συνταγματικό δικαστήριο, όπως κάναμε και στο παρελθόν" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Jose Mouraz Lopes.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v