Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία… τρίτου κόσμου η Βρετανία μέχρι το 2014

Η βρετανική οικονομία μπορεί μόλις να εξήλθε της ύφεσης, ωστόσο σύμφωνα με δύο Βρετανούς δημοσιογράφους μέχρι το 2014 η χώρα θα έχει… τριτοκοσμική οικονομία.

Οικονομία… τρίτου κόσμου η Βρετανία μέχρι το 2014
Η βρετανική οικονομία μπορεί μόλις να εξήλθε της ύφεσης, ανακοινώνοντας μάλιστα την ισχυρότερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της εδώ και πέντε χρόνια, ωστόσο σύμφωνα με δύο Βρετανούς δημοσιογράφους μέχρι το 2014 η χώρα θα έχει… τριτοκοσμική οικονομία.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σε βιβλίο τους που τιτλοφορείται «Going South: Why Britain Will Have A Third World Economy by 2014», οι δημοσιογράφοι Larry Elliott και Dan Atkinson υποστηρίζουν πως «η Βρετανία είναι μια υποαναπτυσσόμενη οικονομία, μια καταδυόμενη, αντί αναδυόμενη αγορά».

«Η δημόσια πολιτική της Βρετανίας [τα τελευταία 100 χρόνια] διεξάγεται ωσάν η οικονομία να είναι η Manchester United ή η Arsenal, όμως δεν είναι», αναφέρουν. «Το 2014 δεν θα σηματοδοτήσει μόνο τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά επίσης και έναν αιώνα από τότε που ήμασταν για τελευταία φορά αδιαμφισβήτητος οικονομικός ηγέτης και υπερδύναμη», τονίζουν.

Οι Elliott και Atkinson δεν υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα πάρει τριτοκοσμικό status διότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε υποσαχάρια επίπεδα, αλλά επειδή «οι δημόσιες και οι εμπορικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν σωστά, ο μέσος άνθρωπος γίνεται φτωχότερος αντί πλουσιότερος, η οικονομία είναι... εκτός φόρμας και η κυβέρνηση με την ευρύτερη έννοια είναι δυσλειτουργική».

Όπως σημειώνουν, η τελευταία φορά όπου η Βρετανία εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν το 1983. Έκτοτε εμφανίζει έλλειμμα, δανειζόμενη χρήματα από χώρες όπως η Κίνα και πουλώντας εμπορικά assets σε ξένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v