Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Γυμνάσια αλά… ελληνικά από την τρόικα

Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου καθώς δεκαπέντε μέρες πριν από το Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Κύπρος: Γυμνάσια αλά… ελληνικά από την τρόικα
Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου καθώς δεκαπέντε μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις άτυπες διαπραγματεύσεις των επίσημων πιστωτών με την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι αποστάσεις που χωρίζουν τις θέσεις των πιστωτών με την κυβέρνηση παραμένουν και από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε» σε σχέση με την ημερομηνία καθόδου τους στο νησί.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, μεταξύ του υπουργείου και της τρόικας συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων οι διαπραγματεύσεις και όπως αναφέρει ο υπουργός Βάσος Σιαρλή στο πλαίσιο αυτό έχουν κλειδώσει αρκετά κεφάλαια, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει, όπως σημειώνει, τις επικείμενες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στην Κύπρο.

Ο κ. Σιαρλή δεν βλέπει να καθίσταται εφικτή -τουλάχιστον τις προσεχείς λίγες μέρες- η άφιξη του κλιμακίου στην Κύπρο, καθώς, όπως σημείωσε την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι αργία στις Βρυξέλλες.

Η νέα εκτίμηση και προσδοκία στο υπουργείο είναι ότι η τρόικα θα είναι στην Κύπρο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ζητήματα όπως οι περικοπές δαπανών, το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις απασχολούν τους διεθνείς πιστωτές, καθώς οι κυβερνητικές αντιπροτάσεις θέτουν τον πήχη των αλλαγών πολύ χαμηλότερα από ό,τι απαιτεί η τρόικα.

Ο δρόμος φαίνεται πάντως να είναι μακρύς καθώς τα μεγάλα ζητήματα όπως το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η εποπτεία του συνεργατισμού δεν έχουν συζητηθεί ακόμα με τους πιστωτές.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου στη Λευκωσία, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα θέματα τα οποία δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν στο πλαίσιο τηλεδιασκέψεων ή ανταλλαγής απόψεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα καθορίσει, άλλωστε, τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ύψος της στήριξης των τραπεζών θα εξαρτηθεί σε κάποιον βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο η τρόικα θα χειριστεί το αίτημα της Κύπρου για ring fencing των ελληνικών εργασιών των κυπριακών τραπεζών και από τη ρύθμιση που θα γίνει για τα αξιόγραφα.

Παρά τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι μπορεί να προλάβει το επόμενο Eurogroup και να πετύχει τη συζήτηση του θέματος της Κύπρου μαζί με αυτά άλλων χωρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε χθες «ευελιξία» και «καλή θέληση» από τους πιστωτές, καθησυχάζοντας ότι ακόμα και αν χαθεί η προθεσμία της 12ης Νοεμβρίου δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν την κριτική τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι θα χαθεί το τρένο του επόμενου Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v