Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος:Στα 60 τρισ. κυβ. πόδια τα κοιτάσματα φ.α.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχονται σε συνολικά 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Κύπρος:Στα 60 τρισ. κυβ. πόδια τα κοιτάσματα φ.α.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου στην Κύπρο, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχονται σε συνολικά 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μόνο στο τεμάχιο 12, δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Κασίνης, τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 - 12 τρισ. κυβικά πόδια και, όπως σημείωσε, αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 χρόνια.

Η συνολική αξία του τεμαχίου 12 υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο τεμάχιο, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισ.

Η συνολική αξία των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχεται σε δύο τρισεκατομμύρια ένα δισεκατομμύριο ευρώ (2,1 τρισ.). Το καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισ., σύμφωνα πάντα με τον κ. Κασίνη.

Και οι δύο εκτιμήσεις αφορούν μόνο το φυσικό αέριο.

Στο ρωσικό στόχαστρο τα κοιτάσματα

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι το δάνειο θα πρέπει να έχει ενεργειακή ανταπόδοση, σύμφωνα με την εφημερίδα Σημερινή.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας, που συναντήθηκε χθες με τον υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα, έκανε λόγο για αμοιβαία, απαντητική πολιτική έναντι της χώρας του από την Κύπρο.

Αυτή είναι η ρωσική συνταγή, όπως παρουσιάστηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της ρωσικής Βουλής, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

Ο κ. Γεμελιάνοφ δήλωσε υποστηρικτής της χορήγησης του ρωσικού δανείου στην Κύπρο, καθιστώντας, ωστόσο, ξεκάθαρα τα ανταλλάγματα στα οποία προσβλέπει.

«Φυσικά και το κόμμα μας (σ.σ.: Δίκαιη Ρωσία) έχει τη θέση ότι δίνουμε συχνά δάνεια σε χώρες όπου δεν χρειάζεται να δώσουμε τίποτε. Δόξα τω Θεώ, η Ρωσία έχει επαρκή οικονομικά μέσα, έχει δημιουργηθεί και σταθεροποιητικό ταμείο, που φυλάσσεται σε δυτικές τράπεζες, δεν είναι πρόβλημα να δώσουμε 5-10 δισ. δολάρια», είπε ο κ. Γεμελιάνοφ.

«Όμως θα θέλαμε να δούμε μια αμοιβαία απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας, οι οποίες θα πρέπει να χαιρετίζονται στην Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v