Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν:Τρύπα € 9 δισ. στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τρίτη επιπλέον 9 δισ. ευρώ για να κλείσει "τρύπα" στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2012. Έντονη η αντίδραση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Jan Kees de Jager.

Κομισιόν:Τρύπα € 9 δισ. στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τρίτη επιπλέον 9 δισ. ευρώ για να κλείσει "τρύπα" στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2012, η οποία απειλεί κονδύλια για την εκπαίδευση, την έρευνα και τις υποδομές.

Το αίτημα αυτό ενδέχεται να προκαλέσει εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ζητούν μεγαλύτερη πειθαρχία από τις Βρυξέλλες, με το σκεπτικό ότι πρέπει να συμβαδίζει με τη λιτότητα που επιβάλλεται στα κράτη μέλη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν επέμεινε ότι τα επιπρόσθετα κεφάλαια είναι αναγκαία για να εκπληρωθούν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις και όχι για αμοιβές γραφειοκρατών.

"Δεν πρόκειται για ένα αίτημα της Κομισιόν που ζητά περισσότερα χρήματα, αλλά για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν κάνει τα κράτη μέλη για την παροχή κονδυλίων σε μαθητές ή σε πιο φτωχές περιοχές" υπογράμμισε ο κ. Barroso σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήλθαν σε συμφωνία για αύξηση 2% στον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 129 δισ. ευρώ, απορρίπτοντας πρόταση της Κομισιόν για μια αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Ως μέρος της συμφωνίας, οι κυβερνήσεις υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη, με την οποία έδιναν στην Κομισιόν το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση, σε περίπτωση που τα κεφάλαια για το 2012 αποδεικνύονταν ανεπαρκή.

Ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jan Kees de Jager απέρριψε το σκεπτικό της επιτροπής, λέγοντας ότι η πρόταση για επιπρόσθετα κεφάλαια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ολλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v