Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Στάλθηκαν στην τρόικα προτάσεις μέτρων

Στην τρόικα έστειλε χθες η κυβέρνηση το πακέτο προτάσεων ύψους €1 δισ. και αναμένει πλέον την απάντησή της για τη νέα της κάθοδο στο νησί.

Κύπρος: Στάλθηκαν στην τρόικα προτάσεις μέτρων
Στην τρόικα έστειλε χθες η κυβέρνηση το πακέτο προτάσεων ύψους €1 δισ. και αναμένει πλέον την απάντησή της για τη νέα της κάθοδο στο νησί.

Το πακέτο, που περιέχει τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στις εισηγήσεις που έστειλε πριν από τρεις σχεδόν μήνες η τρόικα, περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους €670 εκατ. και πρόσθετα έσοδα €310 εκατ.

Όπως δήλωσε το πρωί στο StockWatch ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, το πακέτο των αντιπροτάσεων εστάλη αργά χθες στην τρόικα.

«Δεν έχω πάρει διαβεβαιώσεις για το πότε θα ενημερωθούμε επίσημα για την άφιξη του κλιμακίου των πιστωτών μας στο νησί», σημείωσε ο κ. Σιαρλή, ο οποίος πρόσθεσε πως «λογικά θα πρέπει εντός των λίγων προσεχών ημερών να οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία άφιξης».

Υπενθύμισε ότι στόχος είναι η Κύπρος να προλάβει τη σύνοδο του Εurogroup στις 12 Νοεμβρίου, που, όπως είπε, είναι εφικτός.

Το πακέτο των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης είναι πολύ πιο κοντά στις θέσεις της τρόικας, που ζητούσε περικοπές €800 εκατ. και πρόσθετα έσοδα €200 εκατ., σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο της κυβέρνησης, που περιλάμβανε περικοπές €500 εκατ. και πρόσθετα έσοδα €500 εκατ.

Παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις της τρόικας για περικοπές 15% από το μισθολόγιο και 10% από τις παροχές, η κυβέρνηση θα αποκόψει γύρω στο 8% από το μισθολόγιο και τις συντάξεις και 7% από τις κοινωνικές παροχές.

Οι επιπρόσθετες περικοπές θα προέλθουν από τη συνέχιση της έκτακτης εισφοράς των δημοσίων και ημιδημοσίων υπαλλήλων και από τις αναπροσαρμογές στις πρόωρες συντάξεις και στο όριο αφυπηρέτησης.

Το κυπριακό πακέτο προνοεί επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε τέσσερα χρόνια, αντί σε τρία που ζήτησε η τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v