Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Αλήθειες και ψέματα για την αγορά εργασίας

Στο τελευταίο debate Μιτ Ρόμνεϊ και Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν σε ένα πράγμα: Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Κάνουν όμως, λάθος. Το αμερικανικό δημόσιο απασχολεί 22 εκατ. πολίτες.

Εξαιρετικά επικριτικό και ως προς τους δύο μονομάχους για την προεδρία των ΗΠΑ είναι το βασικό άρθρο των New York Times επισημαίνοντας ότι και οι δύο αγνοούν βασικές αρχές ως προς το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας: τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Οι ΝΥΤ αναφέρονται στο τελευταίο debate μεταξύ του Μιτ Ρόμνεϊ και του Μπαράκ Ομπάμα. Κάποια στιγμή μιλώντας για το θέμα της απασχόλησης, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δήλωσε «Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας». Ο κ. Ομπάμα όμως, δεν άδραξε την ευκαιρία. Αντιθέτως δήλωσε: «Οι αντίπαλοί μου επαναλαμβάνουν ότι δήθεν εγώ πιστεύω πως η κυβέρνηση δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Δεν το πιστεύω αυτό» δήλωσε και ακολούθησε ένας ύμνος για την ελεύθερη αγορά και το πώς ρόλος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες.

«Συμφώνησαν λοιπόν και οι δύο: Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Μόνο που δεν είναι έτσι» αναφέρουν οι ΝΥΤ. Το δημοσίευμα επισημαίνει τους δημοσίους υπαλλήλους «δασκάλους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, στρατιώτες, ναυτικούς, αστροναύτες, γιατρούς, πράκτορες κατά της τρομοκρατίας, δασοφύλακες, διπλωμάτες και κυβερνήτες, όπως ήταν ο Μιτ Ρόμνεϊ».

Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ απασχολούν 22 εκατ. πολίτες εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην παιδεία. Επισημαίνει μάλιστα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί σημαντικά. «Με την απώλεια 569.000 κρατικών θέσεων από τον Ιούνιο του 2009, ο λόγος δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί στους 7 ανά 100 κατοίκους, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ήταν 7,3 ανά 100 κατοίκους» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας; Και βέβαια δημιουργεί. Και σε αυτούς τους καιρούς λιτότητας μία δώσει ομοσπονδιακής δημοσιονομικής στήριξης στις πολιτείες και τις τοπικές αρχές θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι συνολικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός κλάδος» καταλήγουν οι ΝΥΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v