Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Όχι αναδρομικές ανακεφαλαιoποιήσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δημιούργησε αμφιβολίες για ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τραπεζικής ένωσης, λίγες μόλις ώρες μετά την συμφωνία των ηγετών για το χρονοδιάγραμμα του ενιαίου τραπεζικού επόπτη.

Merkel: Όχι αναδρομικές ανακεφαλαιoποιήσεις
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δημιούργησε αμφιβολίες για ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τραπεζικής ένωσης, λίγες μόλις ώρες μετά την συμφωνία των ηγετών της ΕΕ να αποσαφηνίσουν το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας ενιαίου τραπεζικού επόπτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά την σύνοδο κορυφής, η κα Merkel δήλωσε ότι τα επισφαλή ενεργητικά που υπάρχουν σε τράπεζες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας δεν θα εκκαθαριστούν από το ταμείο διασώσεων το οποίο, πρόσθεσε, θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει προβληματικές τράπεζες στο μέλλον και μόνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει δυνατότητα να επανακεφαλαιοποιηθούν αναδρομικά τράπεζες μέσω του μηχανισμού διασώσεων της ευρωζώνης, όταν συσταθεί η πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτική αρχή.

«Δεν θα γίνονται αναδρομικές άμεσες ανακεφαλαιοποιήσεις. Αν γίνουν εφικτές οι ανακεφαλαιοποιήσεις, θα γίνουν στο μέλλον, οπότε πιστεύω ότι θα έχει δημιουργηθεί ο τραπεζικός επόπτης και δεν θα έχουμε πλέον προβλήματα με τις ισπανικές τράπεζες –το ελπίζω τουλάχιστον.»

Η κα Merkel δήλωσε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα από τον ESM εφόσον δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα πληρώνουν οι τράπεζες.»

Η αποκαλούμενη άμεση ανακεφαλαίωση είναι σημαντική για Μαδρίτη, η οποία σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δανειστεί για να αυτοχρηματοδοτηθεί περίπου 40 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει τις τράπεζές της, γεγονός που θα αυξήσει το δανειακό της βάρος.

Το ζήτημα του ποιος θα διασώσει τις προβληματικές τράπεζες αναμένεται να συζητηθεί αργότερα τον Οκτώβριο από τους υπουργούς Οικονομικών.

Ιρλανδία: Τα σχόλια της Merkel αφορούν την Ισπανία

Η Ιρλανδία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ESM, λέγοντας ότι αναφερόταν μόνο στην Ισπανία.

"Η κ. Merkel δέχθηκε μια ερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και απάντησε σε αυτό το πλαίσιο" ανέφερε εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Η Σύνοδος Κορυφής "επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Συνόδου της 29ης Ιουνίου, για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ιρλανδικού χρέους" πρόσθεσε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v