Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Ταμείο ανταγωνιστικότητας για ευρωζώνη

“Χρειαζόμαστε ένα ενοποιημένο πλαίσιο προϋπολογισμού στην ευρωζώνη” δήλωσε η Angela Merkel και συμπλήρωσε: «Αυτό περιλαμβάνει και ταμείο ανταγωνιστικότητας». Καλές οι πιθανότητες ανάπτυξης της Ελλάδας.

Merkel: Ταμείο ανταγωνιστικότητας για ευρωζώνη
“Χρειαζόμαστε ένα ενοποιημένο πλαίσιο προϋπολογισμού στην ευρωζώνη” δήλωσε η Angela Merkel στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ και συμπλήρωσε: «Αυτό περιλαμβάνει και ταμείο ανταγωνιστικότητας».

Αποκάλυψε παράλληλα, ότι το μήνυμα που έδωσε στον κ. Σαμαρά είναι ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες ανάπτυξης εντός ευρωζώνης, εάν εμμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης και της απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι χρειάζεται χρόνος. "Υπάρχει η πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για την τραπεζική εποπτεία μέχρι το Δεκέμβριο" δήλωσε χαρακτηριστικά. Άφησε όμως, μετέωρο το πότε θα τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο εποπτικό όργανο. "Δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ή δύο μήνες" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έδωσε και μία νέα διάσταση στο θέμα. "Πέρα από την ενιαία εποπτική αρχή για τις τράπεζες, χρειάζεται και ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών". Επισημαίνεται ότι κατά την προηγούμενη σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αποφασίσει την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM ως βασικό πυλώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ισπανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πάντως ότι δεν θα υπάρξει δυνατότητα να επανακεφαλαιοποιηθούν αναδρομικά τράπεζες μέσω του μηχανισμού διασώσεων της ευρωζώνης, όταν συσταθεί η πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτική αρχή.

«Δεν θα γίνονται αναδρομικές άμεσες ανακεφαλαιοποιησεις. Αν γίνουν εφικτές οι ανακεφαλαιοποιήσεις, θα γίνουν στο μέλλον, οπότε πιστεύω ότι θα έχει δημιουργηθεί ο τραπεζικός επόπτης και δεν θα έχουμε πλέον προβλήματα με τις ισπανικές τράπεζες –τουλάχιστον ελπίζω.»

Η κα Merkel δήλωσε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα από τον ESM εφόσον δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα πληρώνουν οι τράπεζες.

Rajoy: Καμία απόφαση για προσφυγή της Ισπανίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy δήλωσε ρητά μετά το τέλος της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ότι "ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση" για το εάν η Μαδρίτη θα ζητήσει στήριξη από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης.

Συμπλήρωσε ότι η γενική απεργία που προκηρύχθηκε στην Ισπανία για τις 14 Νοεμβρίου "δε συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων".



Μόντι: Ζητά ευελιξία για ανακεφαλαιοποίηση από το ESM

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε την Παρασκευή ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα είναι εφικτή κάποια στιγμή το 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ενιαίου τραπεζικού επόπτη.

Όπως μεταδίδει το Retuers, o κ. Mόντι άφησε να εννοηθεί ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προτού ακόμα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από όλα τα κράτη μέλη.

"Κατά την άποψη μου δεν είναι αναγκαίο να έχει πλήρως ενεργοποιηθεί ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, για να αναζητήσουν κάποια κράτη απευθείας ανακεφαλαιοποίηση χωρίς την πρόσθετη έγκριση των άλλων κρατών μελών" ανέφερε ο κ. Mόντι.

Όπως σημείωσε, αρκεί να έχουν υπαχθεί κάποιες από τις τράπεζες στην εποπτεία του νέου μηχανισμού.

Ο κ. Monti παρατήρησε ακόμα ότι οι ανησυχίες για το χρέος της Ιταλίας έχουν υποχωρήσει μετά την μείωση των spreads και τη χθεσινή έκδοση ρεκόρ των 18 δισ. ευρώ.

Cameron: H Βρετανία δεν εξετάζει έξοδο από ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron απέρριψε την Παρασκευή τους ισχυρισμούς του Φινλανδού υπουργού Alex Stubb ότι η Μ. Βρετανία απομακρύνεται από την ΕΕ, αλλά τόνισε ότι θέλει ένα "νέο διακανονισμό" με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία ενδιαφέρεται να φύγει από την ΕΕ, ο Cameron απάντησε όχι. Αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξει η δυναμική των σχέσεων με την ΕΕ.

"Είμαι ικανοποιημένος με το status quo στην Ευρώπη ; Όχι δεν είμαι, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές" ανέφερε ο κ. Cameron σε συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

"Ανοίγονται ευκαιρίες για ένα νέα διακανονισμό μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης" πρόσθεσε.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v