Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πάρτι" στα CDSs του ευρωνότου μετά τη Moody's

Το κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011 αντιδρώντας στην απόφαση του οίκου Moody's να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας.

Πάρτι στα CDSs του ευρωνότου μετά τη Moodys
Το κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011, αντιδρώντας στην απόφαση του οίκου Moody's Investors Service να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας στην επενδυτική κλίμακα.

Το spread στα 5ετή CDSs περιορίστηκε στις 292 μονάδες βάσης από 322 μονάδες και κινείται κάτω από τις 300 μ.β. για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Μειώθηκαν επίσης και τα CDSs των υπόλοιπων κρατών της ευρωπεριφέρειας, με το ιρλανδικό spread, το οποίο είχε εκτιναχθεί στις 700 μ.β. τον Ιούνιο, να μειώνεται στις 200 μονάδες που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα δυόμισι ετών.

Η απόφαση της Moody’s να μην ακολουθήσει την S&Ρ στην υποβάθμιση της Ισπανίας έχει ενθαρρύνει όλες τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ να ενισχύεται πάνω από το 1,31 δολ.

Παράλληλα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, στο 5,57%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε στο 2,98%.

Κατά πόδας ακολουθούν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Για τα 10ετή, η απόδοση υποχώρησε στο 4,84%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, ενώ η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τις 16 Μαρτίου.

Λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P, η Moody’s αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Μαδρίτης σε Βaa3 με αρνητικό outlook. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που ξεκινά αύριο, θα επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα της Ισπανίας. Δημοσιεύματα, άλλωστε, αναφέρουν ότι η Μαδρίτη έχει βρει τη φόρμουλα και είναι έτοιμη να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v