Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Δεν αναμένονται αποφάσεις στη Σύνοδο

Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζει υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters.

Γερμανία: Δεν αναμένονται αποφάσεις στη Σύνοδο
Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζει υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters.

Ακόμη, σημείωσε ότι δεν περιμένει αποφάσεις που θα αφορούν λεπτομέρειες για την τραπεζική ένωση. "Αυτή είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών", φέρεται να δήλωσε. 

Αναφορικά με την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι "δεν αναμένεται σημαντική συζήτηση στη σύνοδο".

Έτερη πηγή του πρακτορείου στη γερμανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι δεν αναμένεται η έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής στη σύνοδο.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιου τύπου κεντρική παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς όταν παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες. 

Αναφορικά με την Ισπανία, τόνισε ότι είναι δικό της ζήτημα το εάν θα καταθέσει επίσημο αίτημα βοήθειας από την Ε.Ε. "Δεν εξαρτάται από τη Γερμανία να δώσει το πράσινο φως", σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ισπανία είναι στον σωστό δρόμο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και ότι έχει τη στήριξη του Βερολίνου.    

Ερωτηθείς ο ίδιος εάν ένα νέο αίτημα για διάσωση συνοδεύεται από επιπλέον όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ότι "οι όροι αποτελούν μέρος κάθε προγράμματος διάσωσης. Εξαρτάται από την τρόικα ο καθορισμός του πόσο σκληροί θα είναι".   

Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζει ότι "το κείμενο της συνόδου του Ιουνίου είναι σαφές: η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕSM δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τη λειτουργία της κεντρικής τραπεζικής εποπτείας".

Η σύνοδος του Ιουνίου δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της τραπεζικής εποπτείας, σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ αναμένεται να καταστεί λειτουργικός το 2014, ακόμη και εάν η απόφαση σύστασης ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2013.

Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόταση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για υπερεπίτροπο του ευρώ, σημειώνοντας ότι ένας τέτοιος θεσμός θα επέτρεπε πιο αποδοτικό συντονισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v