Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτία: Ψηφίζει για την ανεξαρτησία της το 2014

Συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2014 για την ανεξαρτησία της Σκοτίας υπέγραψαν σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός και ο πρώτος υπουργός της ημιαυτόνομης βουλής της Σκοτίας.

Σκοτία: Ψηφίζει για την ανεξαρτησία της το 2014
Συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2014, οδηγώντας ενδεχομένως στην ανεξαρτησία της Σκοτίας από την Βρετανία, υπέγραψαν σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και ο πρώτος υπουργός της ημιαυτόνομης βουλής της Σκοτίας, Alex Salmond, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον σκοτσέζο υπουργό κ. Moore, για τους σκοτσέζους η ψήφος αυτή «θα είναι η πιο σημαντική πολιτική απόφαση των τελευταίων 200 ετών», προσθέτοντας ότι η συμφωνία «θα διασφαλίσει ότι θα έχουμε ένα δημοψήφισμα που θα είναι νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό».

Το δημοψήφισμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014, ενώ ο κ. Salmond κατάφερε επίσης να πείσει τον βρετανό πρωθυπουργό να συμφωνήσει να επιτρέψει να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών.

Ο κ. Salmond επιθυμούσε στο δημοψήφισμα να δίνονται δυο επιλογές: πλήρης ανεξαρτησία ή πολύ μεγαλύτερη αυτονομία εντός της Βρετανίας. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν «πέρασε» από τον κ. Cameron και ως εκ τούτου το ερώτημα θα αφορά μόνο την παραμονή ή όχι της χώρας στην Βρετανία.

Όπως αναφέρει η WSJ, στην επερχόμενη εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί για το δημοψήφισμα, ο κ. Salmond πιθανότατα θα προσπαθήσει να πείσει τους σκοτσέζους ότι το έθνος τους, που είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους και επιχειρηματική ενεργητικότητα, μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις άλλων μικρών, εύπορων ευρωπαϊκών χωρών, αν απελευθερωθεί από το Λονδίνο.

Ο κ. Cameron και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ed Miliband, πιθανότατα θα υπενθυμίσουν στους σκοτσέζους την πλούσια αυτοκρατορική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τα σύγχρονα επιτεύγματά του ως ένα έθνος, ακόμα και τα ρεκόρ που κατέγραψαν οι αθλητές του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v