Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας για τα φωτοβολταϊκά

Καταγγέλοντας πρακτικές dumping, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε απότομη αύξηση των δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά. Άμεση η αντίδραση του Πεκίνου.

Εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας για τα φωτοβολταϊκά
Νέα εμπορική διαμάχη τορπιλίζει τις σχέσεις Ουάσιγκτον Πεκίνου, καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά στοιχεία και γκοφρέτες πυριτίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έκρινε ότι η Κίνα ακολουθούσε πρακτικές dumping στα φωτοβολταϊκά στοιχεία, στην αμερικανική αγορά, με τιμές κατά 18,32% έως 249,96% χαμηλότερες από τα «δίκαια» επίπεδα. Έτσι, επέβαλε επιπλέον αντισταθμιστικούς δασμούς από 14,78% έως 15.97% ώστε να αντιμετωπίσει τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν άμεση. «Οι ΗΠΑ προκαλούν εμπορικές διαμάχες στο νέο ενεργειακό κλάδο και στέλνουν αρνητικό μήνυμα εμπορικού προστατευτισμού που εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Shen Danyang προειδοποιώντας ότι οι δασμοί αυτοί θα πλήξουν τελικά τους Αμερικανούς εξαγωγείς και καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v