Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Απομόχλευση 2,8 τρισ. στις τράπεζες της ΕΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΔΝΤ. Εκτιμά ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα ξεφορτωθούν στοιχεία ενεργητικού 2,8 τρισ. ευρώ στη διετία. Βλέπει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περιφέρεια και κίνδυνο φαύλου κύκλου.

ΔΝΤ: Απομόχλευση 2,8 τρισ. στις τράπεζες της ΕΕ
Τον κώδωνα του κινδύνου για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης κινδυνεύουν με μαζική φυγή κεφαλαίων και πως η εμπιστοσύνη στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι πολύ εύθραυστη.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα το ΔΝΤ αλλάζει άρδην τις προβλέψεις του εκτιμώντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να ξεφορτωθούν στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,8 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 7% των ισολογισμών τους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την έκθεσή τους σε κίνδυνο.

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση κατά 200 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ συμπληρώνει ότι εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη τότε η προσφορά πίστωσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 9% μέχρι τα τέλη του 2013, δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη.

«Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει από αξιωματούχους, αυτή η ατζέντα (για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης) παραμένει κρίσιμα ατελής, εκθέτοντας την ευρωζώνη σε έναν φαύλο κύκλο φυγής κεφαλαίων, φόβων διάσπασης και οικονομικής ύφεσης», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Καλεί παράλληλα τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να κινηθούν για τη μείωση του δικού τους χρέους ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με την ευρωζώνη.

«Το εκτιμώμενο μέγεθος της απομόχλευσης των τραπεζών είναι τώρα υψηλότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο, επειδή αναμένονται χαμηλότερα κέρδη, υψηλότερες ζημίες λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και εντονότερες πιέσεις στη χρηματοδότηση των τραπεζών», αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v