Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Άλμα στην παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ

Υπερδιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας προβλέπει η ΙΕΑ. Μέχρι το 2030 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα μετά τη Σαουδική Αραβία. Αλλάζουν οι ισορροπίες στον ΟΠΕΚ

IEA: Άλμα στην παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ
Υπερδιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας προβλέπει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι κατά τη δεκαετία του 2030 το Ιράκ θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα μετά τη Σαουδική Αραβία.

Ο Faith Birol, επικεφαλής ανάλυσης της ΙΕΑ, δήλωσε στους Financial Times ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ θα ήταν «κρίσιμη για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας». Ανέφερε επίσης, ότι το Ιράκ θα αντιστοιχεί στο 45% της εκτιμώμενης ανάπτυξης στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Εάν οι προβλέψεις της ΙΕΑ επαληθευτούν, τότε θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες στα γεωπολιτικά του πετρελαίου ενώ δραματικές θα είναι οι αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ» σχολιάζουν οι Financial Times στο σχετικό δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Το Ιράκ θα ξεπεράσει το Ιράν και τη Βενεζουέλα και θα γίνει το δεύτερο μέλος του καρτέλ με τη μεγαλύτερη ισχυρή μετά τη Σαουδική Αραβία»

Ο ιρακινός κλάδος πετρελαίου αναβιώνει. Προσφάτως υπέγραψε συμβόλαια με τη ΒΡ και τη Royal Dutch Shell. Το Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές του είχαν αγγίξει τα 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v