Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Όρος ανάπτυξης στην προσαρμογή

Στο Eurogroup συμφωνήθηκε η δημοσιονομική προσαρμογή της Ισπανίας να παίρνει σοβαρά υπόψη την ανάπτυξη, δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ. Η Μαδρίτη θα αποτύχει στους στόχους για το 2012 και το 2013 λέει το ΔΝΤ.

Ισπανία: Όρος ανάπτυξης στην προσαρμογή
Εν αντιθέσει με τα όσα ισχύουν σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ισπανία θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται πως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos, λίγες ώρες αφότου το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Μαδρίτη θα αποτύχει στους στόχους ελλείμματος τόσο το 2012 όσο και το 2013.

«Υπήρξε μία θετική αποτίμηση (από τους υπουργούς Οικονομικών του προϋπολογισμού της Ισπανίας για το 2013) για την οικονομική πολιτική της Ισπανίας και γα την ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με έναν ευαίσθητο και λογικό τρόπο» δήλωσε ο κ. de Guindos μιλώντας σε δημοσιογράφους. Προσέθεσε ότι η Ισπανία θα εργαστεί ώστε να μην επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει ότι η Ισπανία δεν θα πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα ούτε το 2012 ούτε το 2013 και υποστηρίζει ότι το χρέος της χώρας θα αγγίξει το 90% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο καθώς η Μαδρίτη προχωρά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεσή του ότι το έλλειμμα της Ισπανίας θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ το 2012 και το 5,7% το 2013 έναντι στόχου για 6,3% φέτος και 4,5% για το 2013 που έχουν θέσει από κοινού Μαδρίτη και ΕΕ.

«Το μόνο που μπορώ να πω για αυτό είναι πως θα προσπαθήσουμε να μην συμβεί» δήλωσε ο κ. de Guindos και συμπλήρωσε: «Είναι λογικό ότι προσπαθούμε να μην επαληθευτούν αυτές οι αρνητικές προβλέψεις»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v