Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονες επικρίσεις από Βραζιλία στην ευρωζώνη

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Guido Mantega, φάνηκε έντονα επικριτικός για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ζητά να κινηθούν ταχύτερα στην αντιμετώπιση της κρίσης και να μην επικεντρώνονται στη λιτότητα.

Έντονες επικρίσεις από Βραζιλία στην ευρωζώνη
Έντονα επικριτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας για τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Guido Mantega κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κινηθούν γρήγορα και να απαγκιστρωθούν από την εμμονή τους στη λιτότητα.

«Η οικονομία της Βραζιλίας έμεινε σχεδόν στάσιμη αυτό τον χρόνο λόγω της κρίσης που υπάρχει εκεί (στην ευρωζώνη). Στην Κίνα και την Ινδία έχουν φρενάρει για τον ίδιο λόγο» δήλωσε ο κ. Mantega και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να δράσει πιο γρήγορα γιατί οι αγορές δεν έχουν άλλη εμπιστοσύνη».

Ο Βραζιλιάνος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, όπως τη συμφωνία για τη δημιουργία τραπεζικής ενοποίησης. Τόνισε όμως, ότι υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από την επί της αρχής συμφωνία μέχρι την εφαρμογή της.

«Εάν δεν μπορούν να κάνουν την τέλεια τραπεζική ενοποίηση μέσα σε μία νύχτα, τότε ας ξεκινήσουν κάποια μορφή κοινής εποπτείας» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα μαθήματα που θα μπορούσαν να εξάγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τις κρίσεις της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Mantega δήλωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επικεντρώνουν την πολιτική τους στη λιτότητα. «Εάν επιμένουμε μόνο στη λιτότητα θα υπομείνουμε την κρίση για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό» προειδοποίησε.

Επισημαίνεται ότι το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Λατινική Αμερική προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία της Ισπανίας η οποία όμως, βρίσκεται πλέον στη δίνη της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v