Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οbama: Χαιρετίζει τα στοιχεία για ανεργία

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Οbama, χαιρέτισε την Παρασκευή τα στοιχεία για την πτώση της ανεργίας σε χαμηλό 4ετίας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, τόνισε. Συγκρατημένοι οι αναλυτές. Καρφιά για "μαγείρεμα" των στατιστικών.

Οbama: Χαιρετίζει τα στοιχεία για ανεργία
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Οbama, χαιρέτισε την Παρασκευή τα στοιχεία για την ανεργία, τονίζοντας πως "αποτελούν μια υπενθύμιση ότι η χώρα έχει προχωρήσει πάρα πολύ για να γυρίσει τώρα πίσω".

"Περισσότεροι Αμερικανοί εισήλθαν στην αγορά εργασίας, περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά" δήλωσε ο κ. Obama κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο της Virginia.

"Τώρα κάθε μήνας μας υπενθυμίζει ότι ακόμα έχουμε πάρα πολλούς φίλους και γείτονες που αναζητούν εργασία" πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 7,8% έναντι 8,1% τον Αύγουστο.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανούαριο του 2009, όταν ο Barack Obama ανέλαβε την προεδρίο των ΗΠΑ.

Η ανεργία μειώθηκε παρά την επιβράδυνση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 114.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 142.000 τον Αύγουστο.

Συγκρατημένοι οι αναλυτές

"Tα πράγματα βελτιώνονται, αλλά είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε ένα μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας" ανέφερε αναλυτής του Bloomberg.

"Πολιτικά, είναι σημαντικά νέα. Είναι ωραίο να βλέπουμε το ποσοστό ανεργίας να πέφτει" πρόσθεσε.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές διατήρησαν επιφυλακτική στάση για τα στοιχεία της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι η βελτίωση οφείλεται περισσότερο σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα.

"Τι μας βοηθάει να εξηγήσουμε αυτή την μεγάλη πτώση στο ποσοστό της ανεργίας ; Καμία συνομωσία – μια μεγάλη αύξηση 600.000 θέσεων μερικής απασχόλησης και άνοδο 118.000 στους αυτοαπασχολούμενους" υποστήριξε αναλυτής της Wells Fargo.

"Καρφιά" για παραποίηση στοιχείων

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, Hilda Solis, απαντώντας σε αιχμές σχολιαστών, δήλωσε ότι η ιδέα ότι τα στοιχεία για την ανεργία παραποιήθηκαν είναι "γελοία".

"Προσβάλλομαι όταν ακούω κάτι τέτοιο, γιατί διαθέτουμε μια εξαιρετικά επαγγελματικό προσωπικό. Αυτοί είναι οι καλύτερα εκπαιδευμένοι και ικανοί υπάλληλοι που έχουμε" ανέφερε στο CNBC.

"Είναι πραγματικά γελοίο να ακούω τέτοιου είδους δηλώσεις" πρόσθεσε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v