Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: OΚ Βουλής για στρατιωτικές επιχειρήσεις

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την επέκταση της εξουσιοδότησης προς τον στρατό της να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιχειρήσεις. Δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου, ζήτησε συγνώμη η Συρία, δηλώνουν οι Τούρκοι.

Τουρκία: OΚ Βουλής για στρατιωτικές επιχειρήσεις
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την επέκταση της εξουσιοδότησης προς τον στρατό της να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιχειρήσεις.  

"Η τουρκική βουλή εγκρίνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων εάν η κυβέρνηση τις θεωρήσει απαραίτητες", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος με την ψήφο η συμφωνία επεκτείνεται ώστε να συμπεριλαμβάνει κι επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Besir Atalay έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η εξουσιοδότηση από την Βουλή δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι η Συρία απολογήθηκε μέσω του ΟΗΕ για τον βομβαρδισμό τουρκικών περιοχών με όλμους. "Η Συρία αποδέχτηκε το συμβάν και απολογήθηκε. Είπαν ότι δεν θα ξανασυμβεί. Αυτό είναι καλό", δήλωσε.    

Εν τω μεταξύ, από χθες συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας επί συριακού εδάφους, με Τούρκους αξιωματικούς να δηλώνουν πως η Τουρκία έβαλε σήμερα κατά της περιοχής Tel Abyad, η οποία βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα εντός των συνόρων της Συρίας.

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία βομβάρδισε εντός του συριακού εδάφους, σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που δέχτηκε δικό της χωριό.

Αυτή είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές στη Συρία πριν από 18 μήνες, με την Τουρκία να αντεπιτίθεται χαρακτηρίζοντας την επίθεση στο Ακτσάκαλε την τελευταία σταγόνα.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε πως συμπαραστέκεται στην Τουρκία και πίεσε τη Συρία να βάλει τέλος στις "κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου".

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 5 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 9 τραυματίστηκαν σοβαρά από οβίδα που ερρίφθη από το συριακό έδαφος και έπληξε την πόλη Ακτσάκαλε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ανταποκριτής του Reuters είδε επίσης τουλάχιστον 9 ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί σοβαρά να διακομίζονται στο νοσοκομείο, από τους οποίους τρεις είναι αξιωματικοί της αστυνομίας. 

Όπως υποστήριξε ο Tούρκος εκπρόσωπος τύπου: "Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις απάντησαν αμέσως στη συριακή επίθεση, βομβαρδίζοντας κατά μήκος της μεθορίου σε στόχους αναγνωρισμένους από τα ραντάρ μας. Η Τουρκία ποτέ δε θα αφήσει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v