Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Προσδοκίες από ΥΠΟΙΚ για 1η δόση

Προσδοκίες ότι η Κύπρος θα μπορέσει να λάβει την πρώτη δόση από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.

Κύπρος: Προσδοκίες από ΥΠΟΙΚ για 1η δόση
Προσδοκίες ότι η Κύπρος θα μπορέσει να λάβει την πρώτη δόση από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά, μεταδίδει το Stockwatch.

Εξάλλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή, διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στις 20 Οκτωβρίου και σε αυτόν θα αντανακλάται η συμφωνία που θα επέλθει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Μιλώντας στη βουλή, ο Βάσος Σιαρλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν υπάρξει συμφωνία επί του μνημονίου στις 12 του ερχόμενου Νοεμβρίου, κι αν επικυρωθεί παράλληλα από εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της ΕΕ, σε έξι βδομάδες, δηλαδή τέλος Δεκεμβρίου, η Κύπρος ενδέχεται να πάρει την πρώτη δόση οικονομικής βοήθειας από την τρόικα.

Ο κ. Σιαρλή παραδέχθηκε πάντως ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η κάθοδος του κλιμακίου της τρόικας στην Κύπρο γεγονός το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάθοδος εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι προτάσεις της τρόικας, επισήμανε, θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό. Δηλαδή τα ποσά που θα χρειαστούν για τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους και καθ' υπολογισμό τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρακτική που εφαρμόστηκε στην Ισπανία, θα ολοκληρωθούν σε δύο μήνες μετά τη συμφωνία ή την υπογραφή του μνημονίου.

«Η διαδικασία», είπε, «που ακολουθείται είναι η ίδια όπως και με άλλες χώρες», προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση της Ισπανίας το μνημόνιο υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου και ο καθορισμός του ακριβούς ποσού μόλις την προηγούμενη Παρασκευή».

Μπορεί, σημείωσε, να συμφωνηθεί το μνημόνιο και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος.

Εξήγησε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup το οποίο θα την εξετάσει στην επόμενη συνεδρία του, επισημαίνοντας ότι αφού συμφωνηθεί και σε επίπεδο Eurogroup, θα ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία που θα κρατήσει περίπου έξι εβδομάδες, για να καταστεί δυνατή η εξασφάλιση, η ολοκλήρωση και η υλοποίηση της συμφωνίας και να προχωρήσει η εκταμίευση.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, είπε, κινείται παράλληλα η διαδικασία της αξιολόγησης του πραγματικού ποσού που θα χρειαστεί για σκοπούς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η τρόικα εισηγείται όπως στον προϋπολογισμό περιληφθούν μέτρα μόνιμης μείωσης των δαπανών κατά €360 εκ.

Σε ότι αφορά το χρόνο ψήφισης του προϋπολογισμού, αυτό θα εξαρτηθεί, είπε, από τη βουλή των αντιπροσώπων.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι επαρκής η ρευστότητα του κράτους μέχρι που η κυβέρνηση θα λάβει την πρώτη δόση, σημείωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι ότι θα μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σ' αυτό το πλαίσιο».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το μνημόνιο θα υπογραφεί από το νέο πρόεδρο, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις τώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου στον προϋπολογισμό θα ληφθεί υπόψη η συνομολόγηση του μνημονίου, προσθέτοντας ότι «θα συνυπολογισθούν οι οικονομικές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν προκείμενου να δοθεί το δάνειο στην ΚΔ».

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Ομήρου, είναι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την τρόικα, ενώ δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθεί πότε θα έρθει το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ψηφιστεί ενωρίτερα ο κρατικός προϋπολογισμός, σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσει η βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, στο πακέτο των αντιπροτάσεων που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την ερχόμενη Παρασκευή, περιλαμβάνονται περικοπές στον ιδιωτικό τομέα ύψους 5% για απολαβές πέραν των €1500. Το 2,5% θα το καταβάλει ο εργοδότης και το υπόλοιπο 2,5% ο εργαζόμενος, ποσό το οποίο θα καταλήγει στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Επίσης περιλαμβάνονται κλιμακωτές περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα για εισοδήματα πέραν των €1500, αύξηση του ΦΠΑ από 17% στο 18%, φορολόγηση πολυτελών οχημάτων πέραν των 30 αλόγων και οικιών πέραν των 300 τ.μ.

Παράλληλα περιλαμβάνονται μέτρα για φορολόγηση των καπνών και των αλκοολούχων ποτών και την επιβολή πέναλτι σε όσους δημόσιους υπάλληλους θα αφυπηρετούν πρόωρα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης έστησαν στον τοίχο για άλλη μια φορά την κυβέρνηση κατηγορώντας την για αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων.

Παράλληλα εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να συνεδριάζουν νυχθημερόν για να συμφωνηθούν τα μέτρα και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, αν το επιθυμεί η κυβέρνηση, ακόμη και πριν τη συνεδρία του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Εξέφρασαν την ελπίδα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη ξεχωριστή εξέταση του αιτήματος της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v