Η Procter & Gamble εξαγοράζει την Gillette

Η P&G θα εξαγοράσει την Gillette προς 57 δισ. δολάρια, σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει τον ισχυρότερο κολοσσό καταναλωτικών προϊόντων στον πλανήτη βάσει κεφαλαιοποίησης και εσόδων.

Η Procter & Gamble εξαγοράζει την Gillette
Η Procter & Gamble θέλει να εξαγοράσει την Gillette προς 57 δισ. δολάρια σε μετοχές και ρευστό, σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει τον ισχυρότερο κολοσσό καταναλωτικών προϊόντων στον πλανήτη βάσει κεφαλαιοποίησης και εσόδων.

Η P&G θα διαθέσει 0,975 μετοχές για κάθε μετοχή της Gillette, αποτιμώντας την εταιρία που διαθέτει τα διάσημα ξυραφάκια 18% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο των 45,85 δολαρίων στη Νέα Υόρκη.

Σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας ή 4% του συνολικού εργατικού προσωπικού των 140.000. Με την εξαγορά διευρύνεται η στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου A.G. Lafley να αγοράζει κερδοφόρες επιχειρήσεις από τους χώρους ατομικής υγείας και καλλυντικών.

Η P&G αγόρασε το 2001 την Clairol και τη Wella για να βελτιώσει την παρουσία της στον χώρο των σαμπουάν και με την Gillette η γκάμα των προϊόντων της θα περιλαμβάνει πλέον και τα ξυραφάκια Mach3, τις οδοντόβουρτσες Oral-B και τις μπαταρίες Duracell.

Η P&G θα εξαγοράσει όλες τις βιομηχανικές και τεχνικές εγκαταστάσεις της Gillette. Η συμφωνία, που πρέπει να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές και τους μετόχους των δύο εταιριών, αναμένεται να κλείσει το φθινόπωρο 2005.

Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Gillette με 96 εκατομμύρια μετοχές, δήλωσε ότι θα αγοράσει τόσες μετοχές της Gillette ώστε να μπορεί να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια μετοχές της P&G την ώρα που θα κλείσει η συμφωνία.

Οι δύο εταιρίες προσβλέπουν σε συνέργειες και οικονομίες της τάξης των 1,1–1,2 δισ. δολ. σε τριετή περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v