Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: "Βουτιά" προβλέψεων εταιρικής κερδοφορίας

Οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη κερδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 52%.

ΕΕ: Βουτιά προβλέψεων εταιρικής κερδοφορίας
Οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη κερδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 52%, σε ευθεία «αντιπαράθεση» με τους επενδυτές οι οποίοι με την εμπιστοσύνη τους για την βοήθεια της ΕΚΤ έστειλαν τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις σε υψηλό 2,5 ετών.

Μολονότι ο δείκτης Euro Stoxx 50 εκτινάχθηκε 25% το τελευταίο 4μηνο, πάνω από 12.000 εκτιμήσεις που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg δείχνουν ότι οι αναλυτές προβλέπουν πως τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων θα αναπτυχθούν 13% τον επόμενο χρόνο, σε σχέση με 27% που πρόβλεπαν τον Ιανουάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται με συντελεστή 9,5 σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου έτους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2010.

Οι «αρκούδες», οι απαισιόδοξοι δηλαδή αναλυτές, εκτιμούν ότι η υποβάθμιση των προβλέψεων για πολλές μεγάλες επιχειρήσεις από την Daimler AG μέχρι την UniCredit SpA, δείχνουν ότι οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει και φοβούνται ότι οι μετοχές έχουν ανατιμηθεί υπερβολικά πολύ σε υπερβολικά μικρό διάστημα.

Οι αισιόδοξοι «ταύροι» θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικά περιθώρια, χάρη στην υπόσχεση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα για απεριόριστες αγορές ομολόγων, που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων και θα δώσουν τα περιθώρια ενίσχυσης των οικονομιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v