Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Στα € 59,3 δισ. οι ανάγκες των τραπεζών

Οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών αγγίζουν τα €59,3 δισ., ανακοίνωσε η Ισπανία. Στο 90,5% του ΑΕΠ σκαρφαλώνει το δημόσιο χρέος το 2013. Η χώρα θα ζητήσει από τις αγορές την επόμενη χρονιά 207 δισ. ευρώ.

Ισπανία: Στα € 59,3 δισ. οι ανάγκες των τραπεζών
Στο 7,4% θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της Ισπανίας το 2012, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του "πακέτου" στις προβληματικές τράπεζες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Cristobal Montoro.

Ο στόχος αυτός είναι υψηλότερος του αρχικού στόχου για έλλειμμα 6,3%, που σύμφωνα με τον κ. Montoro θα επιτευχθεί εάν δεν υπολογιστεί η βοήθεια.

Όπως επισήμανε, το 2011 το έλλειμμα ήταν 9,4%, συνυπολογιζόμενου και του "πακέτου", έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για έλλειμμα 8,9%.

Νωρίτερα, ο Montoro παρέδωσε στο ισπανικό κοινοβούλιο προς συζήτηση τον προϋπολογισμό του 2013. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το χρέος της Ισπανίας θα φτάσει στο 90,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013, έχοντας αγγίξει το 85,3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το χρέος περιλαμβάνει τα 30 δισ. από τα 100 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει ως βοήθεια η χώρα για τις τράπεζές της, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι οι μεικτές ανάγκες για έκδοση χρέους θα διαμορφωθούν στα 207,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και στα 186,1 δισ. ευρώ φέτος.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων θα είναι ομόλογα και τίτλοι μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λήξεως, το έγγραφο σημειώνει πως η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης έως και 6 δισ. ευρώ σε άλλα νομίσματα ή τίτλους.


Στα 59,3 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι με βάση το δυσμενές σενάριο των ανεξάρτητων stress tests, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αγγίζουν τα 59,3 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δυσμενές σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί συνολικά κατά 6,5% από το 2012 ως το 2014, η ανεργία θα ανέλθει στο 27,2% και οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν σωρευτικά κατά 25%.

Από τις 14 τράπεζες που συμμετείχαν στo stress tests του λογιστικού οίκου Oliver Wyman, οι εφτά έχουν κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών που έχουν ήδη κρατικοποιηθεί ανέρχονται σε 49 δισ. ευρώ. 

Το κεφαλαιακό κενό στην Bankia υπολογίζεται στα 24,7 δισ. ευρώ, στην Catalunya Caixa στα 10,8 δισ. ευρώ, στην Popular στα 3,2 δισ. ευρώ, στην Banco Mare στα 2,2 δισ. ευρώ, στη Novagalicia στα 7,2 δισ. ευρώ, στην Banco de Valencia στα 3,5 δισ. ευρώ και στην Ibercaja στα 2,1 δισ. ευρώ.

Οι Santander, ΒΒVA, Caixabank, Sabadell, Bankinter, Unicaja και Kutxabank πέρασαν τα tests.

Στα 40 δισ. ευρώ η βοήθεια που θα ζητήσει η Ισπανία

Ο διοικητής της τράπεζας της Ισπανίας, Fernando Restoy, δήλωσε στο Reuters μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι η Ισπανία σχεδιάζει να ζητήσει 40 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

"Με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς, το τελικό ποσό που θα αναγκαστούμε να αντλήσουμε από την πιστωτική γραμμή των 100 δισ. ευρώ, θα είναι κατά ένα τρίτο μικρότερο από το κεφαλαιακό κενό που κατέγραψε ο Oliver Wyman" σημείωσε.

Ανακούφιση Juncker για τα αποτελέσματα - Μικρότερη η τελική βοήθεια

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeane Claude Juncker, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει "ανακούφιση" για το γεγονός ότι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών δεν υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συνολική βοήθεια της Ισπανίας προς τις τράπεζες θα είναι ακόμα μικρότερη, αν ληφθούν υπόψη τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των ίδιων των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τα αποτελέσματα για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι το ακριβές μέγεθος της βοήθειας θα καθοριστεί τους ερχόμενους μήνες.

"Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αυτοπεποίθησης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας" αναφέρει η ανακοίνωση.

"Η απαιτούμενη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες. Θα βασίζεται στα σημερινά δημοσιευμένα αποτελέσματα" προσθέτει η Κομισιόν.

Προσθέτει τέλος ότι η συνολική ποσότητα θα μειωθεί από μέτρα που θα λάβουν οι ίδιες οι τράπεζες, όπως η εκποίηση στοιχείων ενεργητικού και άλλα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v