Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Καταλονία

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κόντρα μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης και της περιφέρειας της Καταλονίας, καθώς το κοινοβούλιο της τελευταίας ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για πλήρη ανεξαρτησία.

Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Καταλονία
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κόντρα μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης και της περιφέρειας της Καταλονίας, καθώς το κοινοβούλιο της τελευταίας ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για πλήρη ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της ισχυρής, αλλά υπερχρεωμένης ισπανικής περιφέρειας ψήφισε - με 84 ψήφους υπέρ και 21 κατά – τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Μόλις λίγα λεπτά πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Saenz the Santamaria ουσιαστικά απαγόρευσε στους Καταλανούς να προχωρήσουν λέγοντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν προτού συμβουλευθούν με την υπόλοιπη χώρα.

Η Καταλονία, που καταλαμβάνει το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ, είναι η πλεον χρεωμένη περιοχή κι έχει υποχρεωθεί να επιβάλλει πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και να ζητήσει πιστωτική γραμμή 5 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Artur Mas πρότεινε τη δημιουργία ξεχωριστής φορολογικής αρχής για την περιφέρεια, πρόταση που απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίας από το Mariano Rajoy. Η άμεση αντίδραση του κ. Mas ήταν να επισπεύσει τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών για τις 25 Νοεμβρίου. Τώρα, εκτός από τις πρόωρες εκλογές, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v