Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρά μέτρα ανακοίνωσε και ο Hollande

Μία ημέρα μετά τα σκληρά μέτρα Rajoy στην Ισπανία, ο Francois Hollande παρουσίασε τον πιο σκληρό προϋπολογισμό για τη Γαλλία των τελευταίων 30 ετών. Στόχος η μείωση του ελλείμματος με αύξηση φόρων.

Σκληρά μέτρα ανακοίνωσε και ο Hollande
Μία ημέρα μετά τα σκληρά μέτρα Rajoy στην Ισπανία, ο Francois Hollande παρουσίασε τον πιο σκληρό προϋπολογισμό για τη Γαλλία των τελευταίων 30 ετών. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Hollande παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3%  το 2013 από 4,5% του ΑΕΠ – σύμφωνα με τα όσα ορίζει το δημοσιονομικό σύμφωνο. Για το 2014 στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2,2% και στο 1,3% για το 2015, ενώ προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 0,3% του ΑΕΠ το 2017, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για μηδενικό έλλειμμα.

Το Παρίσι σκοπεύει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλά εισοδήματα και περικοπές κρατικών δαπανών.

Στον προϋπολογισμό του 2013, συνολικά 10 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από επιπλέον φόρους στα υψηλά εισοδήματα και άλλα 10 δισ. ευρώ από φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, από τη μείωση των απαλλαγών των επιχειρήσεων από τόκους  και άλλα 2 δισ. ευρώ από επιβολή στα νοικοκυρια προοδευτικής φορολογίας επί των εσόδων από μερίσματα και ομόλογα. 

Σημειώνεται ότι πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% στα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε από το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου σε συνδυασμό με την αύξηση των οριακών συντελεστών φορολόγησης στα υψηλά εισοδήματα, θα αποφέρει περίπου 530 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Επίσης, θα επιβληθεί νέος φόρος 45% στα εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ.

Οι δημόσιες δαπάνες θα παραμείνουν σταθερές στο 56,3% το 2013, ενώ το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 91,3% του ΑΕΠ.

Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2013 προβλέπεται ανάπτυξη 0,8% το 2013, 2% το 2014 και το 2015. 

Διαφορετική η συνταγή στην Ισπανία

Η κυβέρνηση Mariano Rajoy από την πλευρά της ακολουθεί διαφορετική συνταγή. Ανακοίνωσε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας όπου όμως, το βάρος δίνεται στη μείωση των δημοσίων δαπανών και όχι στην αύξηση της φορολογίας. «Είναι ένας προϋπολογισμός εξόδου από την κρίση» τόνισε η αντιπρόεδρος ντε Σανταμαρία.

Η βασική πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι η ύφεση για το 2013 θα είναι 0,5% και ότι η επίσημη ανεργία θα πέσει ελαφρά από το περίπου 25% που είναι σήμερα, το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η προσαρμογή, λέει η κυβέρνηση, θα βασίζεται κατά 58% στην περικοπή των δαπανών, με το υπόλοιπο μέρος να καλύπτεται από την αύξηση των φόρων και των εσόδων.

Το κατατεθειμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει περικοπές ύψους 40 δισ. ευρώ για το 2013. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ κι άλλων φόρων, ενώ αναμένει να εξοικονομήσει άλλα 7 δισ. από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες (πέντε έχουν ζητήσει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση) οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για υγεία και παιδεία.

Οι δαπάνες των Υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον πολιτισμό –φτάνουν στο 30%, όπως γράφει η El Pais.
Παράλληλα θα ιδρυθεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των δημόσιων οικονομικών η οποία θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς όλων των διοικητικών Αρχών και θα επιτηρεί αυστηρά την τήρηση των στόχων για το έλλειμμα.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος, όμως η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων σε σχέση προς τον πληθωρισμό, παρά το μεγάλο κόστος που αυτό συνεπάγεται (3,5-4,5 δισ. ευρώ) σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v