Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Σε περικοπές εστιάζει ο προϋπολογισμός

Ο ισπανικός προϋπολογισμός του 2013 επικεντρώνεται στην μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ισπανική κυβέρνηση. Μειώνει δαπάνες κατά € 40 δισ. Αντλεί € 3 δισ. από αποθεματικά ταμείων.

Ισπανία: Σε περικοπές εστιάζει ο προϋπολογισμός
Ο ισπανικός προϋπολογισμός του 2013 επικεντρώνεται στην μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ισπανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός προϋπολογισμού της Ισπανίας, Cristobal Montoro, ανέφερε ότι οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 8,9% το 2013, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Montoro, υπογράμμισε ότι η προσαρμογή στις δαπάνες θα αντιστοιχεί στο 0,77% του ΑΕΠ το 2013 και η προσαρμογή στα έσοδα στο 0,56%.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα φορολογικά έσοδα θα είναι 3,8% υψηλότερα το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ αποκάλυψε και την επιβολή νέου φόρου 20% στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης του χρέους, ο κ. Montoro ανέφερε ότι θα ανέλθει το 2013 στα 38,6 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 34% σε σχέση με το 2012.

Νωρίτερα, η κ. Saenz σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την εισαγωγή 43 νέων νόμων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες.

Η κ. Saenz υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών, ενώ θα υιοθετήσει νέα μέτρα για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και της αγοράς εργασίας.

Όσον αφορά το ζήτημα των περιφερειών, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους.

Τέλος, η κ. Saenz ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων, για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v