Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληροπυρηνικοί εναντίον Βρυξελλών για τον ESM

Η Φινλανδία επιμένει στις ενστάσεις της για τις αποφάσεις του Ιουνίου. Υποστηρίζει ότι ο ESM δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υφιστάμενα προβλήματα. Η πρωτοβουλία των "3" και οι σθεναρές αντιδράσεις της Κομισιόν.

Σκληροπυρηνικοί εναντίον Βρυξελλών για τον ESM
Μία ημέρα μετά την πρωτοβουλία των «3» που θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία – ορόσημο του Ιουνίου, η Φινλανδία επιμένει τονίζοντας ότι ο ESM και η τραπεζική ενοποίηση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν υφιστάμενα προβλήματα.

«Για τη διαχείριση υφιστάμενων και παλαιών προβλημάτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ESM» δήλωσε η Jutta Urpilainen συμπληρώνοντας ότι η προτεινόμενη τραπεζική ενοποίηση επίσης αναφέρεται στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων και όχι στην αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι κατά τη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την απευθείας στήριξη των τραπεζών μέσω του ESM. Η συμφωνία αρχικά θεωρήθηκε ότι αφορά τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, αλλά υπήρξαν ελπίδες ότι θα ενταχθούν σε αυτή και άλλες χώρες και κυρίως η Ιρλανδία.

Την Τετάρτη όμως, αιφνιδιάζοντας άπαντες οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας με ανακοίνωσή τους, ουσιαστικά αμφισβήτησαν τη συμφωνία της συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που υπογράφει ο Γερμανός Wolfgang Schaeuble, η Φινλανδή Jutta Urpilainen και ο Ολλανδός Jan Kees de Jager αναφέρει ότι "θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αρχές που θα διέπουν το όργανο που θα αναλάβει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" μεταξύ των οποίων είναι: «Ο ESM μπορεί να αναλάβει άμεση ευθύνη για τα προβλήματα που προκύπτουν υπό το νέο εποπτικό όργανο, αλλά ζητήματα που κληροδοτούνται (από προηγούμενα πακέτα) θα πρέπει να αποτελούν ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων»

Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν άμεση επιμένοντας στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την πρόβλεψη απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. «Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις 29 Ιουνίου ότι ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μόλις ο νέος μηχανισμός εποπτείας τεθεί σε λειτουργία. Αυτό είναι, στο βαθμό που μας αφορά, η θέση των κρατών μελών της Ευρωζώνης», δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v