Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ συζητά σχέδια για κεντρικό προϋπολογισμό

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού για την νομισματική ένωση, σύμφωνα με την WSJ. Η Γερμανία προτιμά αυτή την λύση από τα ευρωομόλογα.

Η ΕΕ συζητά σχέδια για κεντρικό προϋπολογισμό
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού για την νομισματική ένωση, ο οποίος θα βοηθήσει στον μετριασμό των οικονομικών αποκλίσεων που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη WSJ.

Η συζήτηση για ένα κεντρικό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη είναι μέρος των σχεδίων για μια περιορισμένη "δημοσιονομική ένωση", μετά τις αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης που αποκάλυψε η κρίση.

Οι αδυναμίες αυτές έγιναν έκδηλες στη βαθειά ύφεση που αντιμετώπισαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία μετά το 2009, ενώ οι πιο ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία ανέκαμψαν γρηγορότερα.

Μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος της συζήτησης για τη δημοσιονομική ένωση έχει επικεντρωθεί στις προοπτικές για την έκδοση κοινού χρέους – ευρωομολόγων – αλλά αυτά η ιδέα έχει συναντήσει την αντίδραση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη WSJ, είναι ακριβώς λόγω αυτής της αντίδρασης που η συζήτηση έχει αρχίσει να επικεντρώνεται σε μια συγκέντρωση των εθνικών φόρων στις Βρυξέλλες και την αναδιανομή τους προς τις αδύναμες χώρες.

Η ιδέα περιλαμβάνεται σε ένα έγγραφο για την αναμόρφωση της ευρωζώνης που προετοιμάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτέλεσε τη βάση διμερών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Συμβουλίου και των κρατών μελών.

Στις συζητήσεις αυτές, Γερμανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι μια περιορισμένη δημοσιονομική αναδιανομή είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση της νομισματικής ένωσης, ανέφεραν δύο πηγές της WSJ.

Πρόσθεσαν ότι η προσέγγιση αυτή είναι πιο ελκυστική για την κ. Merkel, από τα ευρωομόλογα και το διαμοιρασμό του χρέους.

Ένας κεντρικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους στις δαπάνες των κρατών, καθώς και μέτρα προς μια τραπεζική ένωση, στην οποία οι δανειστές θα εποπτεύονται από την ΕΚΤ και θα μπορούν ακόμα και να εκδιωχθούν από την ευρωζώνη.

Η συγκατάθεση της Γερμανίας ενισχύει τις προηγούμενες εκκλήσεις από τους Γάλλους πολιτικούς για ένα κεντρικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές μεταξύ των μπλοκ των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Το Βερολίνο θέλει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό, για να χρηματοδοτήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των κρατών.

Οι μεταφορές πόρων θα συνδέονται με την εκπλήρωση αυστηρών στόχων, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici, υπερασπίζεται την συγκέντρωση κοινών πόρων για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου για την ανεργία των νέων στην ευρωζώνη, μια θέση που στήριξαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχο στις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι συζητήσεις δεν εστίασαν σε λεπτομέρειες και ότι πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ολλανδία και η Αυστρία, δεν τάσσονται υπέρ της δημιουργίας κεντρικού προϋπολογισμού.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v