Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταλονία: Δεν τα βρήκε με Μαδρίτη για φόρους

Ο Mariano Rajoy απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα της Καταλονίας για δημοσιονομική ανεξαρτησία. Το ζήτημα θα μεταφερθεί στο καταλανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Artur Mas.

Καταλονία: Δεν τα βρήκε με Μαδρίτη για φόρους
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα της Καταλονίας για δημοσιονομική ανεξαρτησία, μεταδίδει το AFP.

Οι Καταλανοί ζητούν μερίδιο από περίπου 16 δισ. ευρώ έσοδα που συλλέγουν από φόρους και τα οποία μεταφέρονται σε άλλες περιφέρειες και στη κεντρική κυβέρνηση.

Οι 17 περιφέρειες της Ισπανίας έχουν μεγάλη διοικητική αυτονομία, αλλά μέσα από ένα πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, παραδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων στην κεντρική κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια τα διανέμει στις υπόλοιπες περιφερειακές κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Artur Mas, επισκέφτηκε την Πέμπτη τη Μαδρίτη για να συζητήσει με τον κ. Rajoy τη δυνατότητα να ανεξαρτοποιηθεί η Καταλονία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, υπογράφοντας με την ισπανική κυβέρνηση ένα "δημοσιονομικό σύμφωνο".

"Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ειλικρινής" ανέφερε ο κ. Mas. "Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου της Καταλονίας" πρόσθεσε.

"Χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία για την συνεννόηση της Καταλονίας με την υπόλοιπη Ισπανία" πρόσθεσε.

"Θα ήθελα να είμαι στη θέση να πω ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, αλλά ο επικεφαλής της κυβέρνησης μου είπε αυτοπροσώπως ότι δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο" τόνισε.

Ο κ. Mas ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν το ζήτημα δεν έχει κλείσει οριστικά και ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση στην Καταλονία για τις εξελίξεις.

"Από τη στιγμή που δεν πήγε καλά σήμερα, προφανώς θα πρέπει να το εξετάσουμε πιο σοβαρά στην Καταλονία. Θα το κάνουμε αυτό" είπε ο κ. Mas.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να διενεργηθούν εκλογές, απάντησε "Όλα είναι ανοιχτά".

"Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις" ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v