Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Καμπανάκι για το "AAA" της Φινλανδίας

Η Φινλανδία μπορεί να χάσει το "ΑΑΑ" αν η κυβέρνηση σταματήσει τις πολιτικές δημοσιονομικής πολιτικής, προειδοποιεί η S&P. Αυξάνονται τα ρίσκα για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013.

S&P: Καμπανάκι για το AAA της Φινλανδίας
Η οικονομία της Φινλανδίας επωφελείται από τα υψηλά επίπεδα μόρφωσης, απασχόλησης και πλούτου, αναφέρει σε έκθεση της η S&P, στην οποία ωστόσο προειδοποιεί ότι "μια μεγάλη απόκλιση από το σημερινό μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής, αν δεν συνδυαστεί με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη, μπορεί να ασκήσει πίεση στην αξιολόγηση της Φινλανδίας".

Αναλυτικά, η S&P αναφέρει στην έκθεση της:

"Με υψηλά επίπεδα πλούτου, μόρφωσης και απασχόλησης και μια αρκετά ευέλικτη οικονομία, η Φινλανδία διαθέτει πολλαπλά πιστωτικά πλεονεκτήματα.

Ως εκ τούτου, προκαλεί από πολλές απόψεις έκπληξη ότι η απόδοση της οικονομίας της Φινλανδίας, ειδικά ο εξαγωγικός της τομέας, δεν έχει φτάσει αυτήν της Γερμανίας ή των άλλων σκανδιναβικών κρατών, ιδίως της Σουηδίας.

Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013 αυξάνονται. Η ευπάθεια της Φινλανδίας σε εξωτερικούς παράγοντες απειλεί τις προοπτικές ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, εκτιμούμε ότι η εσωτερική ζήτηση θα προσφέρει μικρή στήριξη στην ανάπτυξη.

Μια μεγάλη απόκλιση από το σημερινό μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής, αν δεν συνδυαστεί με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη, μπορεί να ασκήσει πίεση στην αξιολόγηση της Φινλανδίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v