Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απότομη συρρίκνωση δραστηριοτήτων στην ευρωζώνη

Δυσμενέστερη είναι η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης με σαφή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων κυρίως στις υπηρεσίες. Ο συνολικός ΡΜΙ άγγιξε το 45,9 το Σεπτέμβριο από 46,3. Οι αναλυτές έβλεπαν 46,6.

Απότομη συρρίκνωση δραστηριοτήτων στην ευρωζώνη
Δυσμενέστερη είναι η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης με σαφή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων κυρίως στις υπηρεσίες και τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ δεν κατάφεραν να αλλάξουν, προς το παρόν τουλάχιστον, την εικόνα.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 45,9 από 46,3 τον προηγούμενο μήνα. Η ένδειξη του Σεπτεμβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2009 και απέχει πολύ από το 46,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ βελτιώθηκε καθώς άγγιξε το 46 από 45,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 45,5.

Ως προς τον κλάδο υπηρεσιών όμως, τα στοιχεία είναι πολύ δυσμενέστερα των προβλέψεων. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 46 από 47,2 τον προηγούμενο μήνα. . Η ένδειξη του Σεπτεμβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2009 και απέχει πολύ από το 47,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

«Ελπίζαμε ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων θα βοηθούσε να βελτιωθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν συμβαίνει» αναφέρει ο Chris Williamson της Markit και συμπληρώνει: «Αντί να βελτιωθεί το κλίμα, η εμπιστοσύνη στον κλάδο υπηρεσιών μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Αυτή είναι μία αρνητική εκτίμηση για το που θεωρούν οι επιχειρήσεις ότι οδεύει η οικονομία»

Στο χαμηλότερο τρεισήμισι ετών ο ΡΜΙ στη Γαλλία

Απότομη είναι η επιδείνωση της εικόνας ως προς τις δραστηριότητες του γαλλικού κλάδου μεταποίησης. Η πτώση του συνολικού δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ είναι η
μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2009.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 44,1 (από 48 τον Αύγουστο) που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο τρεισήμισι ετών. Ειδικότερα για τον κλάδο μεταποίησης, ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 42,6 από 46 τον προηγούμενο μήνα. Κακή και η εικόνα στον κλάδο υπηρεσιών όπου ο ΡΜΙ άγγιξε το 46,1 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα.

Βελτιώνεται η εικόνα στη Γερμανία

Συρρίκνωση δραστηριοτήτων καταγράφηκε για πέμπτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο στη Γερμανία αν και η εικόνα από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι αισθητά βελτιωμένη.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 49,7 από 47 τον Αύγουστο. Ως πρς τον κλάδο υπηρεσιών, καταγράφηκε ανάπτυξη δραστηριοτήτων με τον ΡΜΙ να διαμορφώνεται στο 50,6 από 48,3 και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη ανάκαμψη, στο 48,5.

Για τον κλάδο μεταποίησης, ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, άγγιξε το 47,3 από 44,7 και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 45,3.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v