Το Ιράν αποκλείει την ΒΡ από νέες συμφωνίες

Το Ιράν προειδοποίησε την ΒΡ ότι θα την παρακάμψει στις συμφωνίες που θα κλείσει για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων του, μετά τις δηλώσεις του CEO, Λόρδου Browne, ότι ”θα ήταν προσβλητικό προς τις ΗΠΑ” να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία.

Το Ιράν αποκλείει την ΒΡ από νέες συμφωνίες
Το Ιράν προειδοποίησε την ΒΡ ότι θα την παρακάμψει σε όποιες συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κλείσει για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων του, μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της κορυφαίας πετρελαϊκής, Λόρδου Browne, ότι ”θα ήταν προσβλητικό προς τις ΗΠΑ” να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία.

”Δεν θεωρούμε αυτού του είδους την προσέγγιση φιλική και δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε”, δήλωσε ο Bijan Zanganeh, υπουργός Πετρελαίου της Τεχεράνης.

”Βασικά η ΒΡ δεν έχει κανένα πετρελαϊκό έργο στο Ιράν κατά τη διάρκεια της 10ετούς παρουσίας της στη χώρα, εκτός από κάποιες μικρές δραστηριότητες στην έρευνα. Ποτέ δεν υπολογίζαμε στη συγκεκριμένη εταιρία”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Ιράν εκφράζει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή πολυεθνικών στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του, καθώς προσβλέπει σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής από τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σήμερα στα 5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το Ιράν και η Ινδία υπέγραψαν στις αρχές του μήνα κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία ανεπισήμως εκτιμάται ότι αξίζει 40 δισ. δολάρια, και αφορά στη δέσμευση της Ινδίας ότι θα εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα αναπτύξει δύο πηγές πετρελαίου και μία πηγή αερίου.

Τον Οκτώβριο είχε προηγηθεί συμφωνία Ιράν και Κίνας, με την οποία η κρατική κινεζική Sinopec δεσμεύθηκε να αγοράσει 250 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου σε περίοδο 30 χρόνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v