Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει επικίνδυνα η κόντρα Κίνας - Ιαπωνίας

Αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις σε εκατοντάδες πόλεις της Κίνας. Το Πεκίνο απειλεί με "περαιτέρω βήματα". Κινεζικά πλοία βρίσκονται στα εθνικά ύδατα της Ιαπωνίας. Το Πεντάγωνο ζητά αυτοσυγκράτηση.

Σκληραίνει επικίνδυνα η κόντρα Κίνας - Ιαπωνίας
Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις καθώς κινεζικά πλοία παρακολούθησης εισέβαλλαν εκ νέου σε χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις διεξάγονται σε δεκάδες πόλεις της Κίνας και πολλές βιομηχανίες αναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή τους.

Εκατοντάδες Κινέζοι διαδήλωσαν μπροστά από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο, την οποία φρουρούσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με την επέτειο της εισβολής της Ιαπωνίας στη Μαντζουρία το 1931.

Η ένταση βρίσκεται όμως στο κόκκινο και στα ίδια τα διαφιλονικούμενα νησιά που το Τόκιο αγόρασε από ιδιώτη. Δύο Ιάπωνες έφτασαν με φουσκωτό σε ένα από τα ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος, κολύμπησαν μέχρι τις ακτές και έμειναν για λίγη ώρα στην ξηρά.

Αντιδρώντας στην «απόβαση» των δύο Ιαπώνων, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εξέλιξη ως «προκλητική πράξη που παραβιάζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία». «Καλούμε την Ιαπωνία να προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα για την παύση δράσεων που κλιμακώνουν την κατάσταση» ανέφερε το Πεκίνο, τονίζοντας πως «η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα».

Παράλληλα, κινεζικά και ιαπωνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αρκετές δεκάδες αλιευτικά που κατεθύνονται προς τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά.  Το Reuters αναφέρει ότι δύο εξ αυτών εισέβαλλαν στα εθνικά ύδατα της Ιαπωνίας.

Διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Κίνα

Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της Ιαπωνίας καταγράφονται σε πάνω από 100 πόλεις σε όλη την κινεζική επικράτεια, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Το ίδιο πρακτορείο υποστηρίζει ότι διαδηλωτές στην Σενγιάνγκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της κινεζικής επικράτειας, εκσφενδόνισαν πέτρες και τούβλα εναντίον του ιαπωνικού προξενείου.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές ιαπωνικές εταιρείες -όπως η Toyota, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan και Panasonic- έχουν μειώσει ή και αναστείλει εξ ολοκλήρου τις εργασίες τους σε μονάδες που βρίσκονται σε κινεζικό έδαφος.

O Αμερικανός υπουργός Άμυνας Leon Paneta επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον για αυτοσυγκράτηση. «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και τις ενθαρρύνουμε να κρατήσουν ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας ώστε να επιλυθεί διπλωματικά και με ειρηνικό τρόπο η διαμάχη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανό Πεντάγωνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v