Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου βασισμένο στις συστάσεις των ευρωπαίων εταίρων δήλωσε ο O. Ρεν μετά την ολοκλήρωση του eurogroup.

Ισπανία: Νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου βασισμένο στις συστάσεις των ευρωπαίων εταίρων δήλωσε ο O. Ρεν κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε, μετά την ολοκλήρωση του eurogroup.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι νέες μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν πολύ σαφείς δεσμεύσεις αλλά και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ρεν: Η Ισπανία θα πετύχει τους στόχους 

Ως προς το θέμα της προσφυγής της Ισπανίας, που άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα στην ατζέντα του άτυπου eurogroup, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως έχει διαβεβαιώσεις ότι "η Ισπανία θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012", συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "η Ισπανία θα υιοθετήσει περισσότερα μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο". Σε αυτό το σημείο, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας ενημέρωσε το eurogroup ότι θα παρουσιάσει νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα.

"Ως προς τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιώδες να διατηρηθεί η δυναμική. Ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας εξέφρασε με μεγάλη σαφήνεια ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ώστε να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που σίγουρα είναι επιτεύξιμοι. Ο κ. Ντε Γκουίντος επίσης ενημέρωσε το eurogroup ότι η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου βασισμένο στις συστάσεις της Ε.Ε. με πολύ σαφείς δεσμεύσεις και ακριβές χρονοδιάγραμμα" δήλωσε ο κ. Ρεν

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και ο ESM θα είναι πλήρως σε λειτουργία εντός του Οκτωβρίου.

Λαγκάρντ: Ανοιχτή σε αλλαγές όρων για Πορτογαλία, Ιρλανδία

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, δήλωσε από την πλευρά της ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία εφαρμόζουν με επιτυχία τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Αυτά τα δύο κράτη είναι παράδειγμα επιτυχίας, σημείωσε η Κ. Λαγκάρντ. Η ίδια έσπευσε να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει ήδη τεράστια προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει.

Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων βραχυχρόνιας διάρκειας.

Ρέγκλινγκ: Ενεργοποίηση του ESM στις 8 Οκτωβρίου

Είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση του ESM στις 8 Οκτωβρίου, είπε ο Cl. Regling επικεφαλής του EFSF. “Το προσωπικό που τώρα υποστηρίζει τον EFSF θα καλύψει και τις ανάγκες του ESM. Είμαι σίγουρος ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα είναι εξίσου επιτυχής στις αγορές όσο και ο προκάτοχος του EFSF”, πρόσθεσε.

Πάντως, Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκαλύπτει στο Reuters, ότι στο άτυπο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς την τιμολόγηση που θα ακολουθεί στα δάνεια του ESM. Διευκρίνισε ότι οι αξιωματούχοι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι γι' αυτή τη συζήτηση, αλλά είναι εμφανές ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ζητούν υψηλότερα margin στα δάνεια του ESM, εν αντιθέσει με τον ευρωπαϊκό Νότο που ζητά χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v