Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nowotny: Η ΕΚΤ χρειάζεται νέους πόρους

Θετιθκός στις προτάσεις της Κομισιόν για υπερεξουσίες στην ΕΚΤ δηλώνει ο Ewald Nowotny. Επισημαίνει όμως, ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ θα έχει τους απαραίτητους πόρους. Καλεί και την ανατολική Ευρώπη να συμμετάσχει.

Nowotny: Η ΕΚΤ χρειάζεται νέους πόρους
Θετικός ως προς τις προτάσεις της Κομισιόν για υπερεξουσίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνει ο Ewald Nowotny, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί τους απαραίτητους πόρους για να μπορέσει να εποπτεύσει 6.000 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

«Όπως συμβαίνει κάθε φορά που δημιουργείται ένας εποπτικός μηχανισμός, έτσι και τώρα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχουν τα μέσα για να ανταποκριθεί στις ευθύνες του. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να κάνουμε τώρα» δήλωσε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης όπως μεταδίδει το Reuters αναφερόμενος στις χθεσινές προτάσεις Barroso.

Επισημαίνεται ότι η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις. Με το επιχείρημα ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να ελέγχει η ΕΚΤ 6.000 τράπεζες, υποστηρίζει ότι πρέπει να εποπτεύει μόνο τις 25 μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες. Η Κομισιόν απαντά ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν άδικο για πολλές τράπεζες υπενθυμίζοντας ότι οι περιπτώσεις των Dexia, Bankia και Northern Rock δεν θα εντάσσονταν σε αυτή την κατηγορία.

Ο κ. Nowotny συμπλήρωσε πως μία πολύ θετική εξέλιξη θα ήταν εάν και κράτη της ανατολικής Ευρώπης επέλεγαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. "Νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή και λογική πρόταση που είναι προς το συμφέρον των χωρών που επηρεάζονται. Μία ενιαία προσέγγιση είναι πλεονέκτημα ειδικότερα για εκείνες τις χώρες που είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με την υπόλοιπη Ευρώπη"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v