Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Γαλλία πιέζει την Ισπανία να ζητήσει διάσωση

Η Γαλλία ασκεί πιέσεις στην Ισπανία να αγνοήσει τις ανησυχίες των Γερμανών και να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν στο Bloomberg τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

H Γαλλία πιέζει την Ισπανία να ζητήσει διάσωση
Η Γαλλία ασκεί πιέσεις στην Ισπανία να αγνοήσει τις ανησυχίες των Γερμανών και να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν στο Bloomberg τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Γάλλοι αξιωματούχοι θέλουν η Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε να εδραιωθούν τα κέρδη που καταγράφουν τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου από τότε που ο Mario Draghi δήλωσε ότι θα στηρίξει τα πακέτα διάσωσης με απεριόριστες αγορές ομολόγων, ανέφεραν οι πηγές.

Οι Γάλλοι βλέπουν μια "βαθύτερη" ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ισπανία ως μια "ζώνη πυρασφάλειας" που θα δείξει στους επενδυτές την αποτελεσματικότητα του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου πριν από μια νέα στροφή των αγορών, που ενδεχομένως να έχει ως στόχο την Ιταλία και τη Γαλλία, σημείωσαν.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε σήμερα στο 5,58%, έναντι 7,17% πριν από την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi στις 3 Αυγούστου και 6,41% την ημέρα πριν από την παρουσίαση του σχεδίου της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητας του να υποχωρούν, καθώς πιέζει για μέτρα που θα επαναφέρουν το έλλειμμα στο 3%, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των σωματείων.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις 14 με 15 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, με το ισπανικό αίτημα για διάσωση να βρίσκεται στην ατζέντα μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Γάλλοι και Ιταλοί αξιωματούχοι αναμένεται να υποστηρίξουν στη Σύνοδο τα επιχειρήματα της Ισπανίας για να μην αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, επειδή το πρόγραμμα λιτότητας έχει φτάσει ήδη τη χώρα στα όρια της, υποστήριξαν δύο από τις πηγές του Bloomberg.

Οι απαιτήσεις των Γερμανών

Ο Rajoy θα πρέπει να αποδεχτεί όρους ακόμα και για να λάβει μια "μερική διάσωση" από τον ESM, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ο Γερμανός βουλευτής Michael Meister.

Η Γερμανία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση για το αν η Ισπανία πρέπει να μπει σε πλήρες πρόγραμμα διάσωσης ή να δεχτεί προληπτική στήριξη, σημείωσε ο Meister, λέγοντας ότι μια ισπανική πρόταση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να ελεγχθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

"Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αν η Ισπανία ζητήσει επιπρόσθετη βοήθεια δεν μπορεί να αποφύγει εντελών την «conditionality»" υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v