Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barnier: Πολιτικό το ζήτημα της ενιαίας εποπτείας

Η νέα εποπτική αρχή θα είναι σε θέση να ελέγχει το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης από τον Ιούλιο του 2014, δήλωσε ο Michael Barnier. Ποιος θα είναι ο ρόλος των εθνικών αρχών. Το ζήτημα των κρατών μελών εκτός ευρώ.

Barnier: Πολιτικό το ζήτημα της ενιαίας εποπτείας
Η πρόταση της Κομισιόν για την κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών έχουν σαν στόχο να ελέγξουν τους κινδύνους που απορρέουν για τα κράτη μέλη από τη στενή διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

"Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τι τα τραπεζικά προβλήματα που προκαλούνται από κάποιους γίνονται τα προβλήματα κάποιων άλλων, εξαιτίας της αλληλοσύνδεσης που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο" σημείωσε ο κ. Barnier.

Η εποπτεία των τραπεζών δεν είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά και πολιτικό, υπογράμμισε.

Όπως μεταδίδει το MNI, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς επεσήμανε ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές θα διατηρήσουν κάποιες αρμοδιότητες, ειδικά για το ζήτημα της προστασίας των καταναλωτών.

Η ΕΚΤ θα υποστηρίζεται από τις εθνικές εποπτικές αρχές, "θα προσφέρουν ένα δίκτυο τεχνογνωσίας στην ενιαία εποπτική αρχή" τόνισε.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ μπορούν να συμμετέχουν στο ενιαίο εποπτικό σχήμα εφόσον το επιλέξουν, πρόσθεσε.

Ο κ. Barnier επιβεβαίωσε ότι κάποιες χώρες εκτός ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν τις τράπεζες τους στην εποπτεία της ΕΚΤ.

"Ορισμένες χώρες εξετάζουν σοβαρά αυτή την δυνατότητα” σημείωσε, προσθέτοντας ότι "πολλές από αυτές σκέφτονται ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό".

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την συγκρότηση της νέας εποπτικής αρχής, ο κ. Barnier υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή από την αρχή του επόμενου έτους, καθώς η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να εποπτεύει το σύνολο των τραπεζών.

Η νέα εποπτική αρχή "θα μπορεί να ελέγχει ορισμένα στοιχεία μιας τράπεζας που ενδέχεται να αποτελέσει πηγή κινδύνου". Oι μεγαλύτερες τράπεζες θα ελέγχονται σε πιο τακτική βάση, ειδικά αυτές που έχουν λάβει κρατική βοήθεια.

Ο κ. Banrier εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αρχή θα είναι σε θέση να εποπτεύει το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης από τον Ιούλιο του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v