Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανική γκρίνια για τις υπερεξουσίες της ΕΚΤ

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρετίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και κάνει λόγο για "μία καλή ημέρα για την Ευρώπη". Επαναλαμβάνει, όμως, τις ενστάσεις της στις προτάσεις της Κομισιόν για τις τράπεζες.

Γερμανική γκρίνια για τις υπερεξουσίες της ΕΚΤ
Ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη δίνεται με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, υποστήριξε η Angela Merkel, σπεύδοντας ωστόσο να εκφράσει την αντίθεση της Γερμανίας ως προς τις προτάσεις της Κομισιόν περί τραπεζικής ενοποίησης.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή κατά της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από το κοινοβούλιο της χώρας. Έδωσε, με άλλα λόγια, το πράσινο φως για να προχωρήσει η κορωνίδα της στρατηγικής Merkel για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αν και υπό όρους. Η γερμανική συμμετοχή δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 190 δισ. ευρώ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, ενώ ο ESM θα πρέπει να ενημερώνει τους Γερμανούς βουλευτές για τα πάντα.

Μιλώντας στη Bundestag, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Η επιβεβαίωση των δικαιωμάτων του κοινοβουλίου δίνει σε όλους σε αυτήν την αίθουσα όπως και στους φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας ασφάλεια» και συμπλήρωσε: «Αυτή η ασφάλεια είναι σημαντική για την πορεία που παίρνουμε και γι' αυτό λέω ότι είναι μία καλή ημέρα για τη Γερμανία και για την Ευρώπη».

Έσπευσε ωστόσο να δηλώσει ότι πλέον οι χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης πρέπει να οδηγήσουν την προσπάθεια για την επίλυση των νομισμάτων τους. «Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε θεσμός έχει τις ευθύνες που του αναλογούν, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφορικά με τις σημερινές προτάσεις της Κομισιόν για τον τραπεζικό κλάδο -που δίνει στην ΕΚΤ τον απόλυτο εποπτικό έλεγχο όλων των χρηματοοικονομικών οργανισμών της ευρωζώνης- η Α. Merkel επανέλαβε τη γερμανική αντίθεση, λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εποπτεύει όλες τις τράπεζες. Επισημαίνεται πως η γερμανική θέση είναι η εποπτεία της ΕΚΤ να αφορά μόνο τις 25 μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Τις ίδιες ενστάσεις εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η ΕΚΤ θα εποπτεύει 6.000 τράπεζες βραχυπρόθεσμα. Συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δεν θα μπορεί να διορθώνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών. 

Όσον αφορά τον ESM ανέφερε ότι η Γερμανία θα κινηθεί γρήγορα για την έγκρισή του, προβλέποντας ότι θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v