Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Επίθεση με θύμα τον Αμερικανό πρέσβη

Αιματηρή επίθεση ενόπλων στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη σε διαμαρτυρία για "βλάσφημη ταινία"! Σκοτώθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ και τρεις εργαζόμενοι του προξενείου όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Λιβύη: Επίθεση με θύμα τον Αμερικανό πρέσβη
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη και τρεις ακόμη εργαζόμενοι στο προξενείο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων με ρουκέτες στη Βεγγάζη την Τρίτη, σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο.

Διαμαρτυρόμενοι  για μία αμερικανική κινηματογραφική ταινία η οποία θεωρήθηκε βλάσφημη για τον προφήτη Μωάμεθ" ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο του αμερικανικού προξενείου πετώντας και αυτοσχέδιες βόμβες. Ήρθαν σε σύγκρουση και με τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης που φρουρούσαν το κτίριο.

Οι αρχές προσπάθησαν να μεταφέρουν τον Αμερικανό πρέσβη σε ασφαλέστερη τοποθεσία. "Ο Αμερικανός πρέσβης και τρία μέλη της αμερικανικής πρεσβείας σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του αυτοκινήτου που τους μετέφερε", δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο. 
 
Για τον ίδιο λόγο έγιναν επεισόδια και στην Αίγυπτο όπου διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στους τοίχους της αμερικανικής πρεσβείας, έσκισαν την αμερικανική σημαία και την έκαψαν.

Λιβύη: Ζητά συγνώμη από τις ΗΠΑ - Δεσμεύεται για προστασία ξένων πολιτών

Ο επικεφαλής του μεταβατικού κοινοβουλίου της Λιβυής, Mohammed Magarief, ζήτησε συγνώμη από τις ΗΠΑ για την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα προστατεύονται όλοι οι ξένοι διπλωμάτες στη Λιβύη.

"Διπλωματικές αποστολές, ξένες εταιρείες και πολίτες ξένων κρατών στη Λιβύη βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους της Λιβύης και των δυνάμεων ασφαλείας" ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε από το Al Jazeera.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να φέρει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης, λέγοντας πως "κανείς δεν θα διαφύγει από την τιμωρία και την ανάκριση".  

Obama,Clinton: Η επίθεση δεν θα πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης

Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον αμερικανό πρέσβη δεν θα σπάσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama σε διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Λιβύης για να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που σκότωσαν τον αμερικανό πρέσβη και τους άλλους τρεις διπλωμάτες.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, καταδίκασε από την πλευρά της την επίθεση, λέγοντας ότι αποτελεί το έργο μιας "μικρής και άγριας ομάδας" και ότι δεν πρόκειται να πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης.

"Ρωτάω τον εαυτό μου, πως μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο ; Πως μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που τη βοηθήσαμε να απελευθερωθεί, σε μια πόλη που τη γλιτώσαμε από την καταστροφή ;" δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η κ. Clinton.

"Aυτή η ερώτηση αντανακλά πόσο περίπλοκός και ορισμένες φορές καταστροφικός μπορεί να είναι ο κόσμος" πρόσθεσε.

"Aλλά πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι ακόμα και μέσα στη θλίψη μας. Αυτή ήταν μια επίθεση από μια μικρή και άγρια ομάδα, όχι από τον λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης" πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι μια ελεύθερη και σταθερή Λιβύη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα αποτελέσουν την "απώλεια" αυτής της επίθεσης

Διεθνής καταδίκη - Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barak Obama καταδίκασε σθεναρά την "αποτρόπαια επίθεση"  και δήλωσε ότι θα παράσχει όλους τους απαραίτητους πόρους και θα ενισχύει την ασφάλεια των Αμερικανών που βρίσκονται στη Λιβύη αλλα και σε διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Rasmussn καταδίκασε επίσης την επίθεση κατά των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στη Λιβύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, F. Hollande σε ανακοίνωσή του όπου καταδίκασε την επίθεση, ζητά από τη Λιβύη να οδηγήσει τους ενόχους στη δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v