Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβή $104 εκατ. για τον καταδότη της UBS

Αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν στον περιβόητο Bradley Birkenfeld αμοιβή ρεκόρ 104 εκατ. δολ. για τα στοιχεία των φοροφυγάδων πελατών της UBS.

Αμοιβή $104 εκατ. για τον καταδότη της UBS
Αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν στον περιβόητο Bradley Birkenfeld αμοιβή ρεκόρ ύψους 104 εκατ. δολ. Για όσους δεν θυμούνται, ο Birkenfeld είναι ο άνθρωπος που το 2009 έδωσε στις αρχές στοιχεία για Αμερικανούς πολίτες που φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας κεφάλαια σε τραπεζικούς λογαριασμούς της UBS.

Τότε η ελβετική τράπεζα κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 780 εκατ. δολ. ενώ ξεκίνησε ευρύτερη έρευνα εναντίον των ελβετικών τραπεζών από τις αμερικανικές αλλά και τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές.

Ο Birkenfeld τελικά φυλακίστηκε για 30 μήνες επειδή κρίθηκε ότι δεν έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πλέον ζει υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Το πρακτορείο Reuters, υπολογίζει μάλιστα ότι ο κ. Birkenfeld αποκόμισε καθαρή αμοιβή 46.000 δολ. για κάθε ημέρα που έμεινε στη φυλακή.

Η περίπτωση Birkenfeld ωστόσο, όπως και η αστρονομική του αμοιβή ίσως να παρακινήσουν και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. «Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές φορολογικές απάτες και έτσι δίνεται ένα μήνυμα. Όποιος ξέρει κάτι για αυτό, ακόμη κι αν εμπλέκεται, μπορεί να κερδίσει σημαντικά» εξηγεί ο Solomon Wisenberg, συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Barnes & Thornburg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v