Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Διατηρεί το αρνητικό outlook για ΗΠΑ

H Moody's διατηρεί την αξιολόγηση "ΑΑΑ" με αρνητικό outlook για τις ΗΠΑ. Oι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού γκρεμού θα κρίνουν την πορεία της αξιολόγησης.

Moodys: Διατηρεί το αρνητικό outlook για ΗΠΑ
Η Moody's ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διατηρεί την αξιολόγηση των ΗΠΑ με "ΑΑΑ" και αρνητικό outlook.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι κλειδί για την πορεία της αξιολόγησης αποτελούν οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό και την αντιμετώπιση του λεγόμενου "fiscal cliff".

Ο όρος "fiscal cliff" αναφέρεται στην προβλεπόμενη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού μέσα από μια σειρά φορολογικών μέτρων που θα οδηγήσουν, όμως,  σε επιβράδυνση της οικονομίας, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στην υφιστάμενη πολιτική στο τέλος του 2012.

Aν το Κογκρέσο καταλήξει σε πολιτικές που "θα φέρουν σταθεροποίηση και στη συνέχεια καθοδική τροχιά" στον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, η Moody's θα επιβεβαιώσει την αξιολόγηση και το outlook θα αναθεωρηθεί σε σταθερό.

Ωστόσο, αν αυτές οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν να οδηγήσουν σε τέτοιες πολιτικές, η Moody's θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση, πιθανότατα στο Αa1.  

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η διατήρηση του Aaa με αρνητικό outlook ως το 2014 δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή.

Το μόνο σενάριο που θα οδηγούσε στην προσωρινή διατήρηση του αρνητικού outlook είναι σύμφωνα με τη Moody’s αν η μέθοδος που υιοθετήσει το Κογκρέσο για την σταθεροποίηση του χρέους εμπεριέχει ένα μεγάλο και άμεσο δημοσιονομικό σοκ, το οποίο θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Moody’s θα χρειαζόταν ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει από το σοκ, προτού αποφασίσει να αναθεωρήσει το outlook σε σταθερό.

Παράλληλα, η Moody’s σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε μέσα στο 2013 το Κογκρέσο θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε ένα ολοκληρωμένο "πακέτο προϋπολογισμού".

"H αξιολόγηση “Αaa” με το αρνητικό οutlook, θα διατηρηθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων γίνει ξεκάθαρο" υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Μετά την είδηση, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Μαΐου, στο 1,2815 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v